Belföld

Milliárdokat kap az ELTE, 700 millióból újítják fel Orbán egykori szakkollégiumát

ELTE ÁJK (elte, ájk, )
ELTE ÁJK (elte, ájk, )

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) keddi közleménye szerint a közel hatmilliárdos támogatásból ötmilliárd forint jut az intézmény infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, 700 millió forint kormányzati támogatást pedig a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására fordítanak – közölte az intézmény kedden.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény tizenhat épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEOP projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a melegvíz-hálózatot  és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében lehetőség nyílik majd napelemmel termelt villamos energia használatára is. Éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem a beruházással, amelyeknek várható befejezése 2018 év végére várható.

Bibó Szakkollégium: a klubszobában alapították a Fideszt

Az intézmény a fenti beruházási összegen felül 700 millió forintos kormányzati támogatást kap a Bibó István Szakkollégiuma épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmaz egy a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá az épület környezetének rendezését is lehetővé teszi. A felújítás és bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából. A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni

Az egyetem közölte: a kancellária a műszaki főigazgatósággal közösen jelenleg is több beruházás előkészítésén dolgozik, többek között szeretnék közintézményeik közül három gimnáziumuk teljes körű belső felújítását is elvégezni kormányzati támogatás segítségével.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik