Közélet

Orbánékkal az elégedett, aki jobban él 2014 óta

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 08. 10. 14:28

Tényleg pénzkérdés a pártszimpátia. A többség elégedetlen az ország állapotával.

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet Magyar Nemzetnek készített felméréséből az derül ki, hogy az ország állapotával 3 százalék nagyon elégedett, 25 százalék elégedett, 34 százalék elégedett is, meg nem is, 18 százalék nem elégedett, 20 százalék egyáltalán nem.

A Fidesz-hívek 67 százaléka elégedett, 9 százalékuk elégedetlen. Az ellenzéki pártok támogatói közül egynél sem éri el a kisebb mértékben elégedettek aránya a 10 százalékot.

A bizonytalanok 15 százaléka elégedett, 41 százaléka elégedetlen. A harmadik Orbán-kormánnyal 7 százalék nagyon elégedett, 24 százalék elégedett, 30 százalék elégedett is, meg nem is, 14 százalék nem elégedett, 25 százalék egyáltalán nem elégedett. A bizonytalanok valamivel több mint fele elégedetlen, csak tizedük szerint dolgozik jól a kormány.

2014 óta 27 százalék megélhetési körülményei javultak, 4 százaléké lényegesen. 41 százalék úgy érzi, lényegében nem változott az anyagi helyzete. 19 százalék szerint romlottak, 9 százalék szerint jelentősen a életkörülményei.

 

A korábbi adatokhoz képest enyhén optimistábbak a választók – leginkább a kormánypártiak –, de relatív többségben vannak a negatív válaszadók. Érdekes, hogy teljesen megegyezik a javuló anyagi helyzetükről beszámolók aránya és a kormánypárttal elégedettekkel.

Az Európai Unió folyamatait a megkérdezettek ötöde tartja pozitívnak, míg a negatív vélemények aránya 40 százalék. A DK szavazóinak kétharmada és a Momentum híveinek több mint fele véli úgy, hogy „inkább jó irányba haladnak” a dolgok az EU-ban. A leginkább EU-szkeptikus tábort a kormánypártok és a Jobbik szavazói alkotják.

Néhány napja, szintén az Iránytű Intézet közölte, hogy a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet, a teljes népesség körében 34 százalékos a támogatottsága, míg a Jobbik 16, az MSZP 7 százalékon áll. A DK, az LMP, és a Momentum egyaránt 3 három százalékos. Az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Moma, Liberálisok) legfeljebb az egy százalékot közelítették meg.

Debrecen, 2016. október 2.
Egy választópolgár leadja szavazatát a debreceni Közép utcai óvodában kialakított 133. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Bukna a Fidesz az iskolázottsági cenzussal
Alaposan átírná a politikai erőviszonyokat a Jobbik javaslata.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.