Közélet

Ártatlanul küldik börtönbe a tüntető gazdálkodót

Lázár János és Pintér Sándor szerint minden rendben van az eljárással.

Börtönbe kell vonulnia egy bábonymegyeri gazdálkodónak, holott bírósági papírja van arról, hogy nem követett el semmit – írja a Népszava.

A lap emlékeztet: 2015 őszén, az állami földek árverésének kezdetekor Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő egy IFA-platónyi trágyát borított Kaposváron a megyei kormányhivatal épülete elé, ahol több somogyi gazda is tüntetett. Köztük volt Horváth János, aki korábban földfoglaló és egyéb más demonstrációkat szervezett, felhívva a figyelmet arra, hogy a kormánypropagandával ellentétben épp a kis családi gazdálkodók nem jutnak földhöz.

Hogy essen rájuk a kutya fasza! – Földárverésen jártunk Somogyban
Kaposvárra mentünk megnézni, hogyan zajlik egy földárverés. Beszéltünk helyi gazdákkal, akik hoppon maradtak, és egy névtelenséget kérő családdal, akik három hektárt nyertek Siófok mellett. Riport.

Horváthot nem sokkal ezután azzal gyanúsították meg, hogy ő vezette az IFA-t. Ezt később ejtették, és elsőre úgy módosították, hogy a gazdálkodó segített a képviselőnek a trágyaborításban. Horváth azonban ezt sem akarta elismerni, a rá kiszabott 15 ezer forint szabálysértési bírságot nem fizette be. Végül a Siófoki Járásbíróság megszüntette az eljárást, kimondva, hogy Horváth János nem követte el a terhére rótt szabálysértést.

Ennek ellenére néhány hónap múlva a tabi járási hivatal újfent 15 ezer forintos büntetést szabott ki a gazdálkodóra, környezetszennyezésért. Ezt a pénzt sem fizette be, hiszen ekkor már bírósági határozat volt arról, hogy nem követett el semmit. Csakhogy fellebbezésére azt válaszolták, hogy elkésett, a járási hivatal pedig felszólította a bíróságot, hogy változtassa elzárásra a be nem fizetett büntetést.

A gazda szerint már az elején, egy rendőrségi meghallgatáson „megsúgták” neki, hogy hiába ugrál, úgyis meg lesz büntetve. Sallai R. Benedek írásban fordult az illetékes miniszterekhez azt kérdezve, előfordulhat-e, hogy börtönbe kell vonulnia a demonstráló gazdának azért, amit el sem követett. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János azt válaszolta: a tabi járási hivatal eljárása mindenben megfelelt a törvényi előírásoknak, Pintér Sándor pedig közölte: a rendőrségi eljárás során jogi alapelvek megsértése nem állapítható meg.

(A fenti kép illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik