Közélet

Lázár utasításba adta az utcai plakátok ellenőrzését

A kormányhivatalok dolgozóinak kell elvégezni a munkát, a rendőrséget is bevonhatják.

Lázár János utasításba adta a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön lévő plakáthelyeket – idézi a Magyar Nemzet a Hivatalos Értesítőt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az akciót a településkép védelmével, azaz valójában a plakáttörvénnyel indokolja.

Az ellenőrzést külön erre a feladatra kijelölt kormánymegbízottak végzik, akik munkacsoportokat jelölnek ki. Ha nincs elég ember a munkára, más területekről is áthozhatnak dolgozókat. A hivatalok be- és feljelentés alapján is indíthatnak vizsgálatot, és a rendőrséget is bevonhatják a jogsértőnek talált plakátok felkutatásába és megsemmisítésébe.

Az utasításból kiderül, hogy a büntetés kizárólag a hirdetési felület értékesítőjét sújtja, és a kormányhivatal egységesítheti az egy hirdetőnél talált jogsértések ügyeit.

A plakáttörvény egyébként a közpénzből finanszírozott szervezetek hirdetéseinek tilalmáról szól, amelyet a pártok könnyen megkerülhetik, ha magánszemély vagy magáncég a megrendelő. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: szeptemberi ülésükön foglalkoznak majd ezzel a kérdéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik