Közélet

A színházak szívták meg a kormány plakáttörvényét

A Jobbikot akarta megfékezni a Fidesz, de az állami támogatásból élő kulturális intézmények sem hirdethetnek már olcsóbban.

Az ellenzéki plakátok ellen hozott törvény számos színház és kulturális intézmény közterületi reklámozását is ellehetetleníti – írja a 444. A Fidesz plakáttörvénye ugyanis nem a pártok hirdetéseit korlátozta, hanem azokét a hirdetőkét, amelyek éves állami támogatása eléri az összes bevétel felét.

A portálnak egy olvasója, aki egy budapesti színház hirdetési ügyeit intézi, elmondta: peronreklámokon szerettek volna népszerűsíteni egy előadást, de a felületeket áruló cég közölte velük, hogy már nem jogosultak a kedvezményes árra. Ötszörös pénzt kellett volna fizetniük a megjelenésért.

A kormány azután nyúlt bele a közterületi reklámpiacba, hogy a Jobbik olyan plakátokkal árasztotta el az országot, melyeken tolvajnak nevezték Orbán Viktort, Rogán Antalt, Habony Árpádot és Mészáros Lőrincet. Az ellenzéki párt Simicska Lajos cégénél kapott jelentős kedvezményt a kampányra, a június végén elfogadott jogszabály az ilyen kedvezményeket tiltja.

Úgy tudni, több budapesti színházban is komoly problémát okoz az új szabály, a kulturális szakmában azzal számolnak, hogy hirdetéseik a törvény miatt teljesen eltűnnek a közterületekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik