Közélet

A magyarok a menekültektől félnek, a világ az Iszlám Államtól és a klímaváltozástól

Átfogó, 38 országban, 42 ezer ember bevonásával készült kutatás eredményeit közölte a Pew Research Center, a felmérésnek pedig Magyarország is részese volt.

Az adatokból kiderül, hogy szerte a világon az emberek – a nyolc opció közül – leginkább az Iszlám Államtól, illetve a klímaváltozástól félnek. Az eredmények természetesen országonként, régiónként és kontinensenként is eltérnek, de a legtöbben szinte mindenhol ezt a kettőt jelölték meg válaszul. Az előbbit főként Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban érzik fenyegetőnek, míg az utóbbi miatt leginkább Dél-Amerikában és Afrikában aggódnak.

A dobogó harmadik fokára a kibertámadások kerültek – az aktualitásáról csak annyit, hogy elég a zsarolóvírusokra vagy a BKK rendszereinek meghekkelésére gondolni. A hackerek miatt leginkább Japánban félnek, az ázsiai országot pedig az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság követi, ahol az elmúlt hónapokban több támadás is végigsöpört. Görögországban és Venezuelában a legtöbben a globális gazdaság állapotától félnek, ami nem csoda: mindkét ország válságban van. Ugyanez az érték Hollandiában, ahol csak minden nyolcadik megkérdezett mondta azt, hogy a saját gazdaságukkal baj van, 21 százalék volt. Ezt támasztja alá az alábbi grafikon is, amin látható, hogy

Magyarországon nagyjából 57 százalék gondolja úgy, hogy itthon rossz a gazdasági helyzet, 38 százalék pedig úgy, hogy a nemzetközi állapot fenyegető az országra nézve.

Publics that see their countries struggling economically tend to feel more threatened by the condition of the global economy

A menekültválságot átlagosan tízből négyen jelölték meg aggódásuk forrásaként, s a legnépszerűbb válasz épp Magyarországon volt: 100-ból 66-an gondolják úgy, hogy jelenleg ez az ország legnagyobb problémája.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire félünk egy ország túlzott befolyásától. Kiderült, a három nagyhatalom egyaránt aggasztja az embereket:

  • az Egyesült Államok ereje és befolyását 35 százalék jelölte meg aggodalomra okot adó jelenségként (a legnépszerűbb válasz Törökországban volt),
  • Oroszországét és Kínáét pedig 31-31 (utóbbit tízből nyolcan adták válaszként Dél-Koreában és Vietnamban).

Az elemzésből az is kiderül, hogy az előző felméréshez képest apróbb változások történtek csak az eredményeket tekintve, viszont Donald Trump megválasztása óta több európai országban is megemelkedett az USA hatalmától való félelem.

Régiós különbségek

Az eredményekből az is látszik, hogy az egyes földrészeken mit tartanak a legnagyobb fenyegetésnek. Dél-Amerikában például csak tízből négyen említették az Iszlám Államot, míg Európában majdnem kétszer ennyien. A Közel-Keleten hasonlóan alacsony arányban tartanak a kibertámadásoktól és közel ennyi, 100-ból 37 ember mondta azt Európában, hogy bajban a világgazdaság. Afrikában a válaszadók 55 százaléka érzi fenyegetőnek a főleg Szíriából érkező menekülteket (Európában ez az arány 41), az USA-tól a legjobban a Közel-Keleten félnek (minden második ember), Oroszországtól Európában (41%), Kínától pedig a délkelet-ázsiai régióban.

Európából kiemeltek 10 országot (köztük hazánkat is), a részletezésből pedig több dolog is kiderül:

  • Magyarország nagyjából nagyjából az átlagértéket hozza, két dolgot leszámítva: sokkal kevésbé félünk a kibertámadásoktól, viszont annál inkább a menekültektől,
  • a magyarok leginkább Oroszország befolyásától félnek (28%), azt követi Kína (26) és az Államok (22),
  • Spanyolországban 10-ből 9-en aggódnak a klímaváltozás miatt,
  • Svédországban csak minden második ember tartja fenyegetésnek az Iszlám Állam előrenyomulását, míg Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban ez az érték bőven 80 százalék felett van.

Across much of Europe, ISIS is top concern

Még három országot kiemeltek: az Egyesült Államok az átlagnál jobban tart a kibertámadásoktól, Oroszországban viszont fele annyian mondták azt, hogy egy komoly fenyegetés lenne az országra. Kanadában csak minden negyedik válaszadó tartja veszélyforrásnak a menekülteket és kétharmaduk inkább a klímaváltozás miatt aggódik.

Ideológiák és iskolai végzettség alapján is vizsgálták a válaszokat. Ezekből kiderül, hogy itthon a menekültektől és az Iszlám Államtól jobban félnek a jobboldaliak és a centristák, a klímaváltozás viszont a jobb- és a baloldalnak is ugyanolyan fontos.

A menekültekre nagyobb veszélyként tekintenek azok, akiknek alacsonyabb az iskolai végzettségük.

Nemrég a 24.hu megbízásából a Republikon Intézet azt mérte föl, a magyarok mit tartanak az ország legnagyobb problémájának. Ebből is kiderült, hogy az egészségügy után a legtöbben a bevándorlástól tartanak – már ha nem saját gondjaikról van szó.

Csinálhat bármit a Fidesz a menekültekkel, az egészségügy a legnagyobb bajunk
Az egészségügyet és a szociális biztonságot tartják a legtöbben az ország fő problémájának, majd a bevándorlás következik. Ha viszont arról kérdezik az embereket, hogy személyesen milyen problémával néznek szembe, a menekültkérdés sehol sincs. Republikon-kutatás.


Fejléckép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik