Közélet

Túl kockázatosnak találták ukránok a letelepedési kötvényt

Annyira nem örültek egy ukrán üzletember jogászai, hogy a magyar letelepedésikötvény-programban offshore cégekkel kell üzletelni, hogy az utolsó pillanatban eltérítették szándékától gazdag ügyfelüket – olvasható a Magyar Nemzetben. Úgy számoltak, hogy még a megkötött szerződésekkel együtt is 12 milliárd forintot bukhat az állam a kötvényeken.

A laphoz eljuttatott dokumentumok szerint az ismeretett esetben a legnagyobb baj az volt, hogy offshore cégekkel kellett volna szerződni, és az ügyfél meg sem kapta volna a kötvényt, mivel azt a cég jegyzi le, tehát az lett volna a tulajdonosa is. Az ügyfél mindössze egy azononosító számot kapott volna.

Mindenki nyert a magyar letelepedési kötvényen, csak az ország bukott milliárdokat
Több offshore cégnél bontanak majd pezsgőt a százmilliárdos profit örömére, amennyiben idén valóban véget ér a magyar letelepedésikötvény-program. Hazánk közben toplistás a kínaiaknak pénzért letelepedési engedélyt adó országok sorában.

Sőt, azt sem érezték garantáltnak, hogy a szerződő 5 év, azaz a kötvény lejárata után visszakapta volna a pénzt, ugyanis a magyar állam a magyar kibocsátású állampapírra vállalt felelősséget, az offshore cégek által kiadott értékjegyekre nem.

A Magyar Nemzet által ismertetett dokumentumok szerint a többek között Ukrajnában és Oroszországban kötvényt árusító liechtensteni Voldan Investments Ltd., a bizalom építése érdekében, szerződött az Európa legnagyobb adó- és jogi tanácsadást nyújtó CMS budapesti irodájával. Az ügyfeleknek a 60 ezer eurós szolgáltatási díjat beleértve összesen 111 millió forintnyi eurót kellett a CMS számlájára utalni, akik a DHL csomagszállítóval kézbesítették a hatóságok által aláírt tartózkodási, vagy letelepedési engedélyt. Amikor azt az ügyfél kézhezvette, a CMS csak akkor utalta át a pénzt az offshore cégnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik