Közélet

Csak a szüleit akarta kimenekíteni Szíriából Ahmed H., a terrorper gyanúsítottja

Hatályon kívül helyezték az elsőfokú döntést és új eljárást folytatnak le a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyében június közepén. Az ítélőtábla elrendelte, hogy az ügyet az elsőfokú bíróság más tanácsa tárgyalja.

Ő az a szír férfi, aki jelen volt 2015. szeptember 16-án, amikor a menedékkérők áttörték a határt. Az ügyészség szerint erőszakkal próbálta a rendőrséget arra kényszeríteni, hogy engedje be a feltorlódott tömeget. Az első fokon lefolyt tárgyaláson tényként állapította meg a bíróság, hogy három alkalommal valamilyen tárgyat dobott a rendőrök felé, de nem egyértelmű az sem, hogy bárki megsérült-e emiatt, és az sem, hogy követ dobott-e, vagy valami mást.

A férfit tavaly novemberben ítélték el,  tíz év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény elkövetésének bűntettéért, ezt helyezte hatályon kívül a másodfok.

Előzetes letartóztatásban marad, de a HírTv Riasztás című műsora exkluzív börtöninterjút készített vele.

Ahmed H. a Riasztásnak elmondta, miért volt ott két éve a magyar szerb határon:

A szüleimet akartam kimenteni Szíriából, ahol szörnyű állapotok vannak. Azért indultunk el, mert a németek azt mondták, tárt karokkal várnak minket. Azt nem tudtuk, hogy a magyar határt közben lezárták. Nem értettünk semmit és senki nem is magyarázta el, mi a helyzet.

A menekültválság előtt Ahmed már több mint egy évtizede Cipruson élt feleségével, és két lányával, volt munkája, saját autója is. A szülei és a testvérei azonban Szíriában maradtak, így elment értük.

Isztambulban találkozott velük, menekültvízumot akart nekik szerezni, de mivel sem a német, sem a görög nagykövetségen nem kapott, gyalog indult el – sok százezer menekülthöz hasonlóan családjával embercsempészek segítségével akart Európába jutni.

Ahmed és családja átkelt a tengeren és eljutott a magyar határig, pedig a férfi – a schengeni vízumával – akár repülőre is ülhetett volna.

Mondtam az anyukámnak, hogy az én életem sem ér többet, miattatok jöttem, ha meghaltok az életem egy nulla, semmi. Vagy együtt halunk meg, vagy együtt éljük túl.

Az addigra lezárt magyar határon több ezer menekült torlódott fel, az ügyészség szerint pedig Ahmed a tömeg élére állt, erőszakkal akarta rávenni a rendőrséget, hogy nyissák ki a kaput, ez pedig a vád szerint terrorizmus.

A férfi tagad, szerinte nem dobálta a rendőröket, ahogy az ügyészség állítja, csak kommunikálni próbált a rendőrökkel. Sőt, ügyvédje, Bárándy Péter a tárgyaláson idézett egy olyan felvételt is, amelyen védence nyugtatni igyekszik a tömeget.

“Olyanok voltunk mint a gyerekek, semmit sem értettünk” – mondta Ahmed a riporternek, hiszen nem értette, miért nem lehetséges átmenni a határon.

A Riasztás stábja megkereste Ahmed Cipruson élő feleségét, Nadiat is. Azt mondta, borzasztó nehéz neki egyedül a két gyerekkel, és egyszerűen nem érti mit akarnak a férjétől, aki csupán a családján próbált segíteni.

Röhejes, abszurd. A férjem 9 éve Cipruson él és sosem volt dolga a rendőrökkel, minden rendben volt vele, mindenki ismerte. Házakat épített, és csodálatos munkát végzett, semmi köze nem volt ezekhez a dolgokhoz amiket mondanak róla. Egyáltalán semmi köze.

A Riasztás úgy tudja, Ahmed családja hitelt vett fel, Németországban pedig gyűjtést szerveztek nekik, hogy fizetni tudják a magyar ügyvédet, aki mindent meg is tesz, hogy bebizonyítsa, amit Ahmed tett az a magyar törvények szerint sem terrorizmus. Legfeljebb hivatalos személy elleni erőszak. A szülei és a testvérei egyébként eljutottak Németországig, Hannoverben élnek.

A megismételt elsőfokú tárgyalás ősszel kezdődik a Szegedi Törvényszéken

A teljes riportot kedden este láthatják a HírTv Riasztás című műsorában, 21:05-kor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik