Közélet

Készülődik a csoda: jövőre talán tényleg lesznek beléptetőkapuk a metrónál

beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )
beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )

Többszöri csúszás után idén a nyár végén elkezdik telepíteni Budapesten az elektronikus jegyek használatához szükséges beléptetőkapukat. Élesben jövőre indul az üzem – írja a Világgazdaság a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása alapján.

Hosszas előkészítés és többszöri csúszás után – a mostani tervek szerint – végre valóban startol az elektronikus jegyrendszer. Ehhez nem árt felidézni: hat éve kezdődött az egész projekt, a fővárosi önkormányzat 2011-ben rendelte meg az elektronikus jegyrendszer koncepcióját. Ez alatt a hat év alatt alighanem be lehetett volna fejezni az egész beruházást, hogy miért nem sikerült, arra a Mészáros Lőrinc cégének, a Mediaworksnek az újságja, a Világgazdaság nem tér ki, mindenesetre a Corvin negyednél pár éve már teszteltek beléptetőkapukat. Na de most újra fognak tesztelni, igaz, máshol!

A nyár végén telepítik a Deák Ferenc tér (Sütő utca) metróállomáson az első beléptetőkapukat, valamint az érvényesítő készülékeket a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán. Itt teszteli majd éles környezetben a BKK a beléptetőkapuk funkcionális működését és az eszközök háttérrendszerekkel való kommunikációját.

A folytatásban véglegesítik a kártyakibocsátás részleteit, elkezdődik az állomásokon és a járműveken a jegyérvényesítő készülékek telepítése – addig az utazók nyitott kapukkal találkoznak majd.

A rendszer indulása 2018 elejétől fokozatosan várható.

Az elektronikus jegyrendszerben a papírbérleteket és -jegyeket felváltja majd egy műanyag BKK-kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet majd bérletet társítani, és azt használni az utazáshoz. A papíralapú jegyek az utazási kártya megfelelő elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak.

(MTI és 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik