Közélet

A Kétfarkúak virágot ültettek a dunaújvárosi mozi romos épületéhez, először örült a mozi, majd kitört a patália

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 07. 03. 07:39

Egészen csehovi az, ami történik a Dózsa Mozicentrumnál. A csinovnyik halálában olvasni ilyet, de kiderült, Magyarországon ez a valóság. Mikrotörténet virágokról, romos épületről, politikáról.

Facebook

Vasárnap este 8 előtt egy perccel végre jó hír jelent meg a magyar nyelvű interneteken, egy nyilvános posztban, ami a cikk írásakor még elérhető:

Valakik ma virágot ültettek a mozi oldalba. Köszönjük. Csak így tovább. Van meg helyünk, ahova lehet ültetni. Ezen felbuzdulva mi is ültetünk par tővel valahova az épülethez. Legyen ez a legvirágosabb épülete Dunaújvárosnak.

Még egy szmájli is odakerült a poszt végére és tényleg jól néz ki a virág, már amennyire egy eszméletlenül romos épület virágokkal jól nézhet ki. Elsőre nem is mozit mondanánk, annyira lepusztult a hely, inkább kórházat.

De elhamarkodott volt az öröm, a kommentszekcióban kiderült, hogy mi történt:

„Tehát szeretném tisztázni a helyzetet. Nem politikai akció volt, de szervezetünk neve MKKP-Dunaújváros. A várost szeretnénk szebbé tenni! Nem csak a mozi épülete borult virágokba, hanem a mögötte lévő virág ládák is, melyekbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt biztosított virágot. Továbbá eltakarítottuk a legtöbb cigi csikket, a faágakat és a törött üvegeket is. A célunk egy élhetőbb város létrehozása és nem a szavazatok megvásárlása. Nyílván ettől nem fognak többen ránk szavazni, de mennyivel szebb például a hátsó rész most?”

Erre valami eltört a mozi oldalát szerkesztőben:

Szóval ez egy politikai akció volt?!?!?!?!?!?!?! Ebben az esetben tisztelettel megkérem a növények telepítőit, hogy a növényeket vigyék el máshova, holnap reggelig.

Méltatlannak tartjuk, hogy napi politikai gúny tárgyát képezi a mozi. Az elmúlt években a felszámolástól és a bezárástól mentettük meg a város legnagyobb jelentőségű kulturális intézményét, nehéz és kemény munkával, rengeteg áldozat árán.

Nagyon szeretnénk, ha a város mozija napi politikai játszmák színtere, tárgya lenne.

A belső felújításokat javarészt magunk végeztük el. A város önkormányzata és hivatalai, szolgáltatói kiemelt fontossággal kezelik a mozit érintő kérdéseket. Hat-nyolc évvel ezelőtt a mozi erősen botrányhős volt, manapság a legkorszerűbb vetítéstechnikával kínálja pontosan azokat a filmeket, amelyeket a nagy mozihálózatok. A város talán egyetlen világszínvonalú kínálatot felmutató intézménye lett belőle, hála az üzemeltetéssel foglalkozó kollektívának és a támogatásokat, segítségeket nyújtó magánszemélyeknek, cégeknek, hivataloknak, önkormányzatnak, képviselő testületnek.

A politikai viccelődés ránk, a missziót teljesítő közösségre nézve megalázó és felettébb zavaró, visszataszító.

A város legnagyobb jelentőségű kulturális intézménye nem lehet vicc, gúny, vagy politikai üzengetés, karrier építés tárgya, alapja, témája. EZ A FAJTA POLITIKAI SÁRDOBÁLÁS MÉLTATLAN A MAGYAR FILMES KULTÚRA MÚLTJÁHOZ, JELENÉHEZ, JÖVŐJÉHEZ ÉS MÉLTATLAN A DUNAÚJVÁROSI DÓZSA MOZICENTRUMHOZ, MINT INTÉZMÉNYHEZ.

Ha valaki tenni szeretne a moziért, kérdezzen meg minket, szívesen bevonjuk az akciókba. Nálunk a dolgos kezeknek mindig jut lehetőség…

Amúgy pár hónapon belül megkezdődik a mozi épületének teljes körű felújítása. Mindez állami támogatással, komoly hivatalos szakmai szerepvállalással és a döntéshozók teljes körű egyetértésével. Minden egyes fázisba minket is bevonnak, a véleményünket, ötleteinket, tapasztalatainkat a megbízott csapat beépíti a koncepciókba, tervekbe, elképzelésekbe. Így azt tudom mondani, hogy az akció szervezői nyitott kapukat döngetnek. Talán érdemes lett volna előtte tájékozódni, mondjuk tőlünk. Azt hiszem, hogy nálunk senki nem tud többet a moziról jelenleg.

Kérem, hogy mindenki értse meg és tartsa tiszteletben a mozi, mint kulturális intézmény jelentőségét és a társadalmi helyzetét. Valamint az ebből fakadó lehetőségeket, vagy azok hiányát.

Mielőtt valaki politikai jelzőket aggatna rám, jelzem, hogy igen van politikai véleményem, meggyőződésem, DE ezt a bejegyzést a kikapcsolódni vágyó vendégeink, a mozikultúra, a kollégáim, a mozi segítői, támogatói tisztelete és a szakma iránti alázat íratta velem.

Kérem, hogy ezt az érintettek tartsák tiszteletben és a jövőben tartózkodjanak a mozi és a bármilyen jellegű vicceskedés, sárdobálás össze keverésétől.

Facebook

 

És hogy mi a történet vége?

A mozi kommentben azt írta, hogy:

Ezt a posztot hétfőn délelőtt tízkor törölni fogom. Szándékunk ellenére itt is megjelent az orszgáosan jelenlévő facebook fröcsögés.

És ezzel meg is oldódott minden. Ja, nem.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.