Közélet
Ankara, 2017. június 30.
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt Ankarában 2017. június 30-án. (MTI/EPA/A török elnöki hivatal sajtóirodája)

Végre kijöttek a képek, amelyeken Orbán Viktor kellemesen érzi magát

24.hu
24.hu

2017. 06. 30. 15:27

Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-török üzleti fórum megnyitóján, pénteken Ankarában.

Ankara, 2017. június 30.
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt Ankarában 2017. június 30-án. (MTI/EPA/A török elnöki hivatal sajtóirodája)
(MTI/EPA/A török elnöki hivatal sajtóirodája)

A kormányfő beszédében azt mondta, Magyarország kiállása Törökország mellett nem egyszeri eset, hanem annak a stratégiának a következménye, hogy Magyarországnak – konzervatív országként – az emberi értékek számítanak. Fontos az üzlet, a pénz, de a legfontosabb az, hogy az embernek legyenek barátai – mondta. Szerinte ebből kötelezettségek is fakadnak, és Magyarország kitart a barátai mellett, még “ha kényelmetlen” is.

akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentős európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni,

hanem Törökország oldalán áll, mondta Orbán.

Ankara, 2017. június 30.
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Ankarában 2017. június 30-án. (MTI/EPA/A török elnöki hivatal sajtóirodája)
(MTI/EPA/A török elnöki hivatal sajtóirodája)

Törökország Európa szélén helyezkedik el, védi Európa belsejét, és ha nem tenné a kötelességét, Európát már elárasztotta volna sok millió bevándorló, akikkel nem tudnának mit kezdeni – mondta. Úgy látja, ezért Törökországnak tisztelet jár, és ezt mindig meg is adjuk neki.

Orbán Viktor azt mondta,

ha török lennék, első pillantásra olyan sok figyelmet nem fordítanék a magyar gazdaságra,

hiszen Törökország hamarosan Európa legnagyobb országává válik, jóval nagyobb, mint Magyarország, jó helyen van, mert ugyan vannak háborúk is körülötte, de stratégiailag fontos helyen van. Ugyanakkor Magyarország tízmilliós országként képes 110 milliárd dollár értékű exportot előállítani, míg a 80 milliós Törökország 145 milliárd dollár értékűt. De szerinte Magyarország exportteljesítménye felhívja a figyelmet, hogy van ott valami, amit még Törökországnak is érdemes észrevennie.

Orbán Viktor azt is mondta, a magyar “érzékeny fajta”, ezért azt tanácsolta a török üzletembereknek, hogy “ne provokálják” és “ne oktassák ki” őket, ha üzletet akarnak csinálni, viszont adják meg nekik a tiszteletet, hiszen ugyan Magyarország egy tízmilliós ország, de ezeréves történelme van, ami tiszteletet parancsol.

A legutóbbi fontos török eseményről itt olvashat. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.