Közélet
Baby few minutes after the birth

Aggódnak a gyerekorvosok a kormány ötlete miatt

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 06. 27. 13:19

Előremutatónak tartják az elképzelést, hogy az anyákat már 24 órával a szülés után hazaengedjék a kórházból, de figyelmeztetnek, ennek komoly veszélyei lehetnek.

Múlt héten került nyilvánosságra a kormány azon elképzelése, hogy a szülő nők saját kérésükre, komplikációmentes szülés és az orvos jóváhagyása esetén már 24 óra után újszülöttjükkel együtt elhagyhatnák a kórházat. Az ötlet részleteit még nem bontották ki teljesen, előbb Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára magyarázta meg, hogy nem ágyhiány miatt hagyhatnák el a kórházat az anyák, hétfőn pedig a Jahn Ferenc Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa lebbentette fel merészebben a fátylat.

Csákány György elmondta, nem lehetne például hazaengedni az első gyermekét világra hozó nőt, a császármetszéssel szülőket, valamint azokat, akiknél komplikáció lépett fel szülés közben. Hozzátette, az eddig megszokott három nap benntartózkodásra a finanszírozás miatt volt szükség, nem szakmai szempontok miatt.

Jó az elképzelés, de

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének a 24.hu-nak elküldött állásfoglalásából kiderül, a terv alapvető koncepcióját tekintve előremutatónak, a jelenlegi hazai környezetben történő általános bevezetését azonban számos szempontból aggályosnak ítélik.

Az egyesület a tervezett gyakorlatot kizárólag bizonyos, jól körülhatolt esetekben tartja biztonságosnak.

Természetes, hogy egy zavarmentes, kiviselt várandóság végén időre, normális születési súllyal egészségesen született újszülött gyermeknek és édesanyjának az őket megfelelő gondossággal körülvevő, szeretetteljes, kényelmes és biztonságos családi otthonban van a lehető legjobb helye. Kétségtelen, hogy ez változás a pénzügyi és humánerőforrás-hiánnyal küzdő állami kórházak újszülött osztályainak tehermentesítése szempontjából is előnyös. A rendelet fő célkitűzése tehát helyes és üdvözlendő

– írják.

A gyerekorvosok azonban úgy látják,

a megbetegedési ráta, tehát annak a lehetősége, hogy egy egészséges ember bármilyen módon beteggé váljon, az emberi élet során soha nem olyan magas, mint az élet első napjaiban.

Mint írják, megszületéskor a köldökzsinór leszorításának következtében fellépő drámai élettani változások, a saját légzés, emésztés, keringés beindítása, a táplálkozás, az anyagcsere, a kiválasztás „újratervezése” nem mindig zajlik problémamenetesen egy újszülött számára, és a méhen kívüli élethez történő alkalmazkodásnak ez a folyamata még nem fejeződik be minden esetben 24 órás korra.

Számos veleszületett fejlődési rendellenesség van, amely akár az életet veszélyeztető is lehet, de csak 24 órás koron túl jelentkezik. A szoptatás, az anyatej-elválasztás és az újszülött szopási képességének természetes, összehangolt és meghitt folyamata nem indul mindig zavarmentesen, ami ugyancsak ebben az időszakban jelenthet problémát. Mindez fokozottan igaz az idő előtt megszületett, császármetszéssel világra jött, vagy bármi más okból egyébként is veszélyeztetett újszülöttekre.

Ahogy arra a 24.hu-nak a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke is elmondta korábban, az

ilyenkor kötelezően elvégzendő szűrővizsgálatok nagy részét sem lehet 24 órás korig elvégezni.

A gyermekorvosok hangsúlyozzák, az újszülött gyermekek életük első néhány napján fokozott egészségügyi felügyeletet igényelnek. A korai hazaadás potenciális veszélyét abban látják, hogy a 24 órás korban a szülészeti intézményből eltávozott újszülött addig, amíg leendő házi gyermekorvosa, védőnője nem veszi át a gondozását, lényegében egészségügyi felügyelet nélkül van. Ez egy péntek reggel hazaadott újszülött esetén akár 72 óra is lehet.

Budapest, 2015. május 10.
Egy anya a szülés előtt, mellette férje a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztályán 2015. május 10-én, a születés hetén. A születés hetét minden évben, az anyák napja utáni héten rendezik. Fiuk, Barnabás 3675 grammal, egészségesen született, harmadik gyermekként.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A szülés nem betegség - anyákat kérdeztünk, milyen külföldön szülni
Nyugaton sem az a bevett gyakorlat, hogy egy nap után otthagyják a kórházi szülőszobát az anyukák. Nem véletlenül. Szakembereket és külföldi tapasztalatokkal rendelkező anyákat kérdeztünk.

Szerintük nem elegendő, ha az újszülött osztályon a hazaadó orvos meggyőződik az újszülött stabil, jó egészségi állapotáról.

Arról is meg kell győződnie, hogy a hazabocsátást következő 48-72 órában az újszülött folyamatos felügyelete biztosított lesz, szükség esetén egy órán belül gyermekgyógyász szakorvosi vizsgálata biztosítható lesz.

24 órás hazaadás esetén nem lesz megfelelő az a jelenlegi eljárási rend, hogy a kórházi védőnő az újszülött hazaadásáról e-mail üzenetben értesíti a területi védőnőt és a házi gyermekorvost. Az orvosnak és a védőnőnek pozitív visszajelzést, megerősítést kell adnia arról, hogy megkapta és elolvasta az értesítést. Ugyancsak szükséges feltétele a 24 órás hazabocsájtásnak az anya által megjelölt házi gyermekorvos előzetes írásos beleegyező nyilatkozata arról, hogy a hazaadást követő 48-72 órában munkaidőben elérhető lesz, és az újszülött ellátását vállalja.

A hétvége a legproblémásabb

A gyermekorvosok szerint még így is rendkívül problémás a 24 órás hazabocsájtás, amennyiben a hazaadás napja hétvégére esik. Előfordulhat, hogy péntek délutántól hétfő reggelig csak a területi háziorvosi ügyelet áll rendelkezésre probléma esetén, ahol nem biztosítható a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi ellátás.

A 24 órás életkorban történő hazaadás egyébként minden esetben csak átmeneti lehet, hiszen a BCG oltásra, a kötelező anyagcsere szűrővizsgálatra, valamint a csipőficam- és az objektív hallásszűrés elvégzésére minden, már hazaadott újszülöttnek ismét meg kell jelennie a szülészeti intézményben

– hívták fel a figyelmet a közleményben.

Hangsúlyozzák, ezeket a kötelező szűrővizsgálatokat vagy a BCG oltás beadását nem lehet az alapellátás feladatává tenni.

Ehhez sem megfelelő műszer, sem humánerőforrás az alapellátásban nem áll rendelkezésre. Ezekről minden körülmények között a hazabocsájtó szülészeti intézménynek kell gondoskodnia. A szülészeti intézményeknek folyamatos ambuláns ellátást kell biztosítaniuk az esti vagy hétvégi ügyeleti időben az előző napokban hazaadott újszülöttek ellenőrző vizsgálatára és ellátására.

Hazabocsátáskor a szülőkkel világosan tisztázni kell, hogy hétvégén vagy éjszaka, illetve addig, amíg a területi védőnő és a házi gyermekorvos nem lesz elérhető, hol találnak legközelebb és leggyorsabban gyermekszakorvosi ellátást. Ez azokban az esetekben is fontos, amikor a házi gyermekorvos aláírásával megerősítette, hogy az újszülött ellátását vállalja, hiszen ez értelemszerűen csak hétköznap munkaidőre vonatkozhat.

Jelen feltételek mellett a szabályzás igen nagy felelősséget ró a neonatológusra és a házi gyermekorvosra egyaránt, így vélhetően a kollégák közül kevesen fogják vállalni a 24 órás hazaadás felelősségét – írja közleményében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

És még egy jelentős kérdésre felhívják a figyelmet:

A jelenlegi hazai szabályozás minden előre nem látható, intézeten kívüli állapotromlásért az újszülöttet hazaadó vagy az újszülött otthoni ellátását vállaló gyermekorvost teszi felelőssé. A szülő a mainál lényegesen kiterjedtebb felelősségvállalási kötelezettsége nélkül a jogszabály tervezett megváltoztatása nehezen tűnik végrehajtatónak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.