Közélet

Két párt is feljelenti a menekülteket hasaltató Toroczkaiékat

Újra összeállt az Együtt-PM tengely (jó, most már Párbeszéd), hogy feljelentsék Toroczkai Lászlót és mezőőreit, akik szerintük neonáci szabadcsapat.

Szinte hatóságként viselkedtek az ásotthalmi mezőőrök, akik Toroczkai László jobbikos polgármester szerint menekülteket fogtak a magyar oldalon. Toroczkai azt írta a két fotóval megtűzdelt Facebook-posztjába, hogy a “migráns-csoport” egy tanyára akart betörni, miután átvágták a dupla határkerítést. A képeken látható, hogy mindannyiukat lefektették a földre, a polgármester szerint

Ma már Szerbiában vannak.

Sokaknál kiverte a biztosítékot a hatósági jogosítványokkal kevéssé rendelkező mezőőrök cselekedete, két párt pedig élt a feljelentés eszközével. Szigetvári Viktor kezdett: az Együtt választmányának elnöke csoportosan elkövetett önbíráskodás és kényszerítés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Szigetvári szerint “Toroczkai szabadcsapatai” valószínűleg fenyegették valamivel a menedekülteket, hogy azok hasra vágták magukat. Szerinte ráadásul a földre fektetettek a Genfi Konvenció szerint menedékkérőnek számítanak, emberségesen kéne velük bánni. A kormánytól a következőt kéri:

a Fidesz-kormány rendőrsége ne tűrje el szélsőjobboldali paramilitáris erők randalírozását.

Az Együtt régi szövetségese a Párbeszéd is feljelentést tett, bár ők folyamatosan bántalmazásról beszélnek, amiről Toroczkai nem tett említést. Ők is a Genfi Egyezményre hivatkoznak, de azt nem részletezték, milyen gyanúval tettek feljelentést “Toroczkai László és neonáci ‘bandája'” ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik