Közélet

Eszköz és ember lenne, engedélyük nincs a motoros mentőknek

Nem tudunk száz százalékosan működni, pedig megvan hozzá az eszköz, az ember és az akarat is

–   mondta a 24.hu-nak egy mentőmotoros.

Jelenleg összesen 3 motoros mentő dolgozik az Országos Mentőszolgálat égisze alatt, ők azok, akiket meghatározott óraszámban elengedett a mentőszolgálat.  Többen is lennének (főleg vidéken), ugyanis még legalább 12 mentő szeretne kétkeréken is segíteni a bajba jutottakon. Azonban a mentők is munkaerőhiánnyal küzdenek, így az OMSZ inkább

nem engedi el motorra a „kocsizós” mentőket.

A motoron is dolgozni akaró mentők jelenleg arra várnak, hogy az OMSZ meghosszabbítsa velük a munkáltatói szerződést, amit be is ígért, de egyelőre többször is elhalasztotta ezt.

A Mentőmotoros Szolgálatot az Országos Mentőszolgálat üzemelteti, a járművek tulajdonosa azonban a Magyar Mentőmotor Alapítvány. A két szervezet zökkenőmentes együttműködésén múlik a motoros mentők munkája is. Az OMSZ hagyja jóvá a motorosok munkáját és felszerelését is. Ez az együttműködés információnk szerint jelenleg akadozik, az OMSZ ugyanis erre az évre ezt még nem hagyta jóvá.

A Mentőszolgálat kérdésünkre, azt válaszolta, hogy

A mentőmotorok nem önálló szolgálatként, hanem a mentési rendszer elemeiként működnek, ami azt jelenti, hogy a szükségletek és a lehetőségek figyelembevételével egyes időszakokban (például a mai napon is) és helyszíneken látnak el szolgálatot a kétkerekű járművek.

A gond azonban nem az, hogy nem vonulnak ki motoros mentők. Lehetőségükhöz képest vonulnak, csak kevesen (összesen 3-an) tehetik ezt meg, pedig munkájukra nagy szükség volna. Az OMSZ válaszában szereplő napon, június 21-én információnk szerint orvossal vagy mentőtiszttel vonuló mentőmotor nem állt szolgálatban, egyedül a belvárosban üzemelő mentőrobogó volt szolgálatban, amin mentőápoló teljesít szolgálatot.

Áprilistól októberig

A mentőmotorosoknak az alábbi kritériumoknak kell megfelelniük:

– “A” kategóriás jogosítvány

– PAV I. alkalmassági vizsga megkülönböztető járműhöz

– a Honda Safety-Hungary vezetéstechnikai képzés sikeres vizsgája

– mentőtiszti diploma vagy orvosi végzettség

– a sürgősségi ellátásban szerzett 3 éves tapasztalat

– az Országos Mentőszolgálat által előírt szakmai vizsgák

– a Mentőmotoros Szolgálat által előírt szakmai vizsgák

– saját motorkerékpár, motoros tapasztalat

A motoros mentők szolgálati szezonja korlátozott, hiszen motorral télen nem tudnak menteni. Áprilistól októberig dolgoznak, erre az időszakra szükséges számukra az OMSZ engedélye, amelyre már több mint 60 napja várnak.

Az Országos Mentőszolgálat 2005-ben állította rendszerbe a mentőmotorokat. Orvosok és mentőtisztek vonulnak a járműveken, melyek felszereltsége (a hordágy kivételével) megegyezik a rohamkocsikkal.

A Mentőmotoros Szolgálat saját alapítványi, illetve az Országos Mentőszolgálat erőforrásait hasznosítva működik, és lát el évente átlagosan 1500 beteget.

15 perc helyett 6

A motoros mentőknek a tavalyi szezonban 2600 vonulásuk volt.  15 percnél is hamarabb a helyszínre tudnak érkezni,

az autópályán 9, belvárosban akár 6 perc alatt ott vannak és megkezdik az ellátást.

A Balatonon is nagy szükség lehet rájuk. Információnk szerint Balatonvilágoson is szolgálatra kész egy motor, már csak a mentős hiányzik, aki vezetné. Ez is az OMSZ engedélyére vár.

Pedig az Országos Mentőszolgálat is külön figyelmet fordít a balatoni idényre.

Múlt héten adtak ki közleményt arról, hogy a legmagasabb szintű gyermekellátásra alkalmas, speciális rohamkocsi áll szolgálatba a nyaralási szezonra Balatonfüreden. A gyermek-rohamkocsi működését az Országos Mentőszolgálat és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány közösen biztosítja, „ezzel tovább növelve a Balaton környékén tartózkodók biztonságát”.

Mint írják, a Balatonnál jelentősen nő a mentők esetszáma, ezért a mentőerőket a várható szükségletek szerint kiegészítik és átcsoportosítják. Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott ideiglenes állomást, úgynevezett mentési pontot létesítenek.

A mentőautók mellett Balatonfüreden és Sármelléken mentőhelikopter is rendelkezésre áll, továbbá a gyerekek életmentő ellátására speciális mentőegységeket is működtetnek a tó mindkét partján – motorról azonban nincs szó.

Kérdésünkre az OMSZ csak annyit írt: a nyári időszakra a mentőmotorok számának és szolgálati óraszámának bővítését tervezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik