Közélet

Se a szakszervezeteknek, se az önkormányzatoknak nincs helyük a tankerületi tanácsokban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 23. 08:10

A javaslattevő testület tagjait a miniszter fogja jóváhagyni.
Korábban a témában:

A miniszter által jóváhagyott tagokkal, a szakszervezeteket kihagyva hozna létre tankerületi tanácsokat a kormány – írta meg a Magyar Nemzet. Ezekre a testületekre azért van szükség, mert a helyi önkormányzatoknak hivatalosan nem sok kapcsolatuk maradt az iskolákkal, ám az 59 tankerületi központ mellé felállított 59 tankerületi tanács biztosítaná, hogy a központok a helyi szakemberekkel közösen vitassák meg az intézményekkel kapcsolatos ügyeket.

A koncepció szerint a tanácsoknak javaslattevő, véleményező, tanácsadó szerepe lesz, azokat „szükség szerint, de évente legalább kétszer” kell összehívni. Minden tankerületi tanácsnak kötelező lesz működtetnie egy állandó antiszegregációs munkacsoportot is.

A tanácsokban helyet kapnak az illetékes tankerületi központok vezetői, emellett a Klebelsberg Központ által javasolt, de azzal foglalkoztatotti jogviszonyban nem álló személyek (tanácsonként 1 fő), a Nemzeti Pedagóguskar által delegált szakemberek (tanácsonként 1 fő), valamint az oktatásért felelős miniszter által felkért személyek (2-4 fő). Az utóbbiaknak a következő szervezetek tagjainak kell lenniük: az országos önkormányzati szövetségek, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, a tankerületi központ által fenntartott intézményekben működő diákönkormányzatok és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A szakszervezetek részvételére nem számítanak, ahogy a helyi önkormányzatok vagy megyei közgyűlések szereplőire sem.

A rendeletmódosítás az iskolaigazgatók kinevezésén is változtatna. Eddig a tankerületi központok a Klebelsberg Központnak tettek javaslatot az igazgatók személyére, ezt továbbították az oktatásért felelős miniszternek. Mostantól viszont a Klebelsberg Központot kihagynák a folyamatból, ehelyett a tankerületek egyenesen Balog Zoltánnak jeleznének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.