Közélet

Orbán nem jön haza szavazni a plakáttörvényre

Brüsszelben vallotta be Orbán Viktor, hogy Kósa Lajos elengedte őt, nem kell hazautaznia. Cserébe elérik Brüsszelben, hogy Líbiában vizsgálják át a menekülteket. Orbán az uniós épületek előtt adott rögtönzött sajtótájékoztatót.

Miniszterelnök, úr, nagyon meleg van.

-kezdte az M1 riportere a kérdéseket. Orbán Viktor szerint Brüsszelben állandóan résen kell lenni. Amíg a tanácskozást le nem fújják, “kiélezett” ösztönökkel kell részt venni azon. A közös határozat, amit elfogadni terveznek, az a “migránskérdésnek a külső dimenziójára összpontosít”.

Tehát hogyan akadályozzuk meg, hogy ne jöjjön ide, akit nem szeretnénk itt látni – mondta Orbán. Az országok nagy része egyetért, “hogy le kell vonulnunk Líbiába“, ott menekülttáborokat kell létrehozni. Ott kell különválogatni a menekülteket, minden eljárást elvégezni, és csak azok képjenek be, akik nem fenyegetik az unió biztonságát. Ebben könnyebb egyetértést létrehozni. Azonban a migránsok elosztásában nincs egyetértés, “ebben nem fogunk soha egyetértésre jutni”.

Szavaz a plakáttörvényről?

A pénteken megszavazandó kétharmados plakáttörvényről is kérdezték, nem fog-e hiányozni a szavazata az eleve kétharmadszűkében lévő kormánypártoknak. Ez nem kormányindítvány, ez pártokra vonatkozó ügy szerinte. A kormányfő azt mondta, a pártfinanszírozási, korrupciós botrányokat fel kell számolni, ehhez egyrételmű törtvények kellenek. Eszerint szavazna, de ő Kósa Lajos frakcióvezetőnek tartozik engedelmességgel, de Kósa nem kért, hogy hazautazzon, marad Brüsszelben.

„Sikerült megint hülyét csinálni magunkból” – az MSZP és a plakáttörvény
A frakció már egyezkedett, Botka megtiltotta. De miért csak most?

Macron, az új srác a gimiben

Megkérdezték arról is, Emmanuel Macron új francia elnökről milyenek a benyomásai. Orbán szerint “új fiú a francia elnök”, most jön először EU-csúcsra, megnézik majd, mit tesz. “A belépője nem túl biztató”, mert rögtön belerúgott a közép-európai országokba – szomorkodott a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik