Közélet

The Guardian: Soros egy hasznos boxzsák

Terjedelmes cikket közölt Shaun Walker, a brit The Guardian magyarországi tudósítója Orbán Viktor és Soros György kapcsolatáról.

A cikk szerzője leírja, az amerikai milliárdos fizette 1989-ben Orbán nagy-britanniai tanulmányait, majd két évtizeddel később egymillió dollárt ajánlott fel az Orbán-kormánynak a vörösiszap-katasztrófa kezelésére.

Az évek során Soros több százmillió dollárt invesztált az oktatásba és társadalmi projektekbe szülőhazájában, Magyarországon, az Open Society Foundations civil szervezeten keresztül. De most Soros lett a magyar miniszterelnök első számú politikai célpontja

– fogalmazott Shaun Walker.

Az újságíró kiemelte, hogy Soros népszerűsége a 2015-ös bevándorlási válság idején csappant meg különösen Magyarországon, amikor kiállt a menekültekkel szembeni humánus bánásmódért és ezzel a nacionalista magyar kormány ellen fordult.

Mozgóképen, ahogy Orbán Viktor legyőzi Soros Györgyöt
Talán erre mondják, hogy a netes népművészet nem ismer határokat. Ja, és ennél ma úgysem lesz jobb.

Goran Buldioski, az OSF európai igazgatójának elmondása szerint Soros magyarországi finanszírozása a 2004-es EU-csatlakozással jelentősen csökkent.

Példaként említette, hogy Soros 2016-ban a szervezetén keresztül 3.6 millió dollárt költött el Magyarországon, ami töredéke annak, amit a kormány a menekültellenes kampányára fordított.

A múltban Sorost a politikai perem, a szélsőjobboldali nacionalisták és a baloldali radikálisok támadták. De mostanra a kritika főáramú lett

– mondta Buldioski.

Fotó: Europress

Shaun Walker hozzátette, hogy a kormánykritikusok szerint a Soros elleni támadások pusztán kizsákmányoló módszerek voltak a párt népszerűségének növelésére a közelgő választások előtt.

Soros nagyon hasznos boxzsák, mert bennfentes és kívülálló, valamint beavatkozó külföldi és magyar zsidó is egyben

– fogalmazott Heather Grabbe, az Open Society European Policy Institute igazgatója. Megjegyezte, a Fidesz Sorossal szembeni kampányának antiszemita felhangjai vannak.

A magyarországi zsidó közösség megosztott abban a kérdésben, hogy az antiszemitizmus szerepet játszik-e Orbán vélt vagy valós sérelmeiben.

Adam Schonberger, a budapesti Aurora közösségi teret üzemeltető zsidó szervezet igazgatója úgy látja, hogy bár a kormány kampánya nem antiszemita, de benne van a potenciál, hogy még jobban fellázítsa azokat, akik antiszemiták voltak.

A lapnak Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azt mondta, hogy Sorosnak titkos terve lehet az ország lerombolására.

A maszkja mögött egy másik ember lapul egy céllal, de nem tudjuk, mi az. Különleges dolgokat fontolgat a fejében, de senki nem tudja, hogy pontosan mit

– nyilatkozott Bencsik.

(kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik