Közélet
Economic Forum in Brussels, Belgium on June 1, 2017

The Guardian: Soros egy hasznos boxzsák

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 06. 22. 14:58

Korábban a témában:

Terjedelmes cikket közölt Shaun Walker, a brit The Guardian magyarországi tudósítója Orbán Viktor és Soros György kapcsolatáról.

A cikk szerzője leírja, az amerikai milliárdos fizette 1989-ben Orbán nagy-britanniai tanulmányait, majd két évtizeddel később egymillió dollárt ajánlott fel az Orbán-kormánynak a vörösiszap-katasztrófa kezelésére.

Az évek során Soros több százmillió dollárt invesztált az oktatásba és társadalmi projektekbe szülőhazájában, Magyarországon, az Open Society Foundations civil szervezeten keresztül. De most Soros lett a magyar miniszterelnök első számú politikai célpontja

– fogalmazott Shaun Walker.

Az újságíró kiemelte, hogy Soros népszerűsége a 2015-ös bevándorlási válság idején csappant meg különösen Magyarországon, amikor kiállt a menekültekkel szembeni humánus bánásmódért és ezzel a nacionalista magyar kormány ellen fordult.

EPP-csúcs - Orbán Viktor
Mozgóképen, ahogy Orbán Viktor legyőzi Soros Györgyöt
Talán erre mondják, hogy a netes népművészet nem ismer határokat. Ja, és ennél ma úgysem lesz jobb.

Goran Buldioski, az OSF európai igazgatójának elmondása szerint Soros magyarországi finanszírozása a 2004-es EU-csatlakozással jelentősen csökkent.

Példaként említette, hogy Soros 2016-ban a szervezetén keresztül 3.6 millió dollárt költött el Magyarországon, ami töredéke annak, amit a kormány a menekültellenes kampányára fordított.

A múltban Sorost a politikai perem, a szélsőjobboldali nacionalisták és a baloldali radikálisok támadták. De mostanra a kritika főáramú lett

– mondta Buldioski.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) arrives at the Europa Building, the main headquarters of European Council, in Brussels ahead of the EU leaders summit, in Brussels, on June 22, 2017. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Fotó: Europress

Shaun Walker hozzátette, hogy a kormánykritikusok szerint a Soros elleni támadások pusztán kizsákmányoló módszerek voltak a párt népszerűségének növelésére a közelgő választások előtt.

Soros nagyon hasznos boxzsák, mert bennfentes és kívülálló, valamint beavatkozó külföldi és magyar zsidó is egyben

– fogalmazott Heather Grabbe, az Open Society European Policy Institute igazgatója. Megjegyezte, a Fidesz Sorossal szembeni kampányának antiszemita felhangjai vannak.

A magyarországi zsidó közösség megosztott abban a kérdésben, hogy az antiszemitizmus szerepet játszik-e Orbán vélt vagy valós sérelmeiben.

Adam Schonberger, a budapesti Aurora közösségi teret üzemeltető zsidó szervezet igazgatója úgy látja, hogy bár a kormány kampánya nem antiszemita, de benne van a potenciál, hogy még jobban fellázítsa azokat, akik antiszemiták voltak.

A lapnak Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azt mondta, hogy Sorosnak titkos terve lehet az ország lerombolására.

A maszkja mögött egy másik ember lapul egy céllal, de nem tudjuk, mi az. Különleges dolgokat fontolgat a fejében, de senki nem tudja, hogy pontosan mit

– nyilatkozott Bencsik.

(kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.