Külföld
Brüsszel, 2016. június 30.
Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

Soros helyre tette a brit miniszterelnököt

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 06. 21. 06:56

A magyar származású milliárdos szerint a Brexit rossz ötlet volt, ráadásul mivel sokan elhitték, hogy az esetleges kilépés nem csökkenti az életszínvonalat, még el is adósodnak a háztartások.

A Project-Syndicate oldalán megjelenő írásban Soros a Bank of England friss adataira hivatkozva megjegyzi, a bérek növekedése nem tartja a lépést az infláció mértékével, ami azt jelenti, hogy visszaesnek a reálbérek.

Ha folytatódik ez a trend, akkor annak az lesz a vége, hogy a családoknak vissza kell fogniuk a költekezéseket, ráadásul egy idő után az is gondot fog okozni, hogy törlesszék adósságaikat. A milliárdos ezekért a bulvársajtót okolta, ott jelentek meg ugyanis a Brexit-szavazás előtt olyan hírek, hogy a kilépéssel jól járnak a britek.

De Soros szerint közeleg a fordulópont, saját reflexivitás-elméletére hivatkozva kijelentette, a gazdasági realitás világossá fogja tenni a politikai valóságot is, a Brexit mindenkinek káros, a briteknek és az egész Európai Uniónak is.

Az okozott kárt nem lehet jóvá tenni, de a britek még meggondolhatják magukat, írta.

Theresa May kormányfőnek azt javasolta, változtasson a hozzáállásán, ha meg akarja tartani tisztségét, amennyiben békülékeny hangnemben tárgyalnak Brüsszellel a kilépésről, az egységes piac tagjai maradhatnak az eljárás végéig, véli.

Szerinte ez az EU-nak is jó lenne, mert a brit távozás később ütne ordas lyukat a közös költségvetésen.

Ez win-win szituáció lenne.

A kilépési tárgyalás akár öt évig is eltarthat, a felek az elválás előtt akár az újabb házasság mellett is kiköthetnek.

(Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.