Közélet

Az író a Napkirály seggtörlőitől jut el Mészáros Lőrincig

Lányi András szerint épül a hűbéri abszolutizmus rendszere a Fidesz-kegyencekkel.

El van tévedve az ellenzék, amikor korrupciót emleget, és ott üti a kormányt, ahol az támogatható vagy védhető módon politizál. Lányi András a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban – az előzetes szerint – arról beszél, miként épül a hűbéri abszolutizmus rendszere.

XIV. Lajosról jegyezték fel, mekkora kitüntetésnek számított, ha egy udvaronc, aki részt vehetett ébredésének-öltözködésének szertartásán, ráadásul ki is törölhette az uralkodó ülepét. Közben elintézhetett magának ezt-azt. Így dőlt el, kit ítélnek el másnap, vagy ki legyen egy hadtest parancsnoka. Csakhogy ezek a hadtestparancsnokok lényegesen jobbak voltak seggtörlésben, mint hadviselésben.

“Az állam én vagyok!”. Óhatatlanul ide kell idéznünk, ezt a XIV. Lajosnak tulajdonított mondatot, amit pedig nem is mondott. Azért többé-kevésbé ennek szellemében uralkodott. 

Királyi higiénia: leszakadt egy emelet az ürülék súlyától
A Napkirály udvarában köpni nem lehetett akárhová, a fürdést orvos tiltotta, és árnyékszékük is csak a legnagyobb uraknak volt. Ők aztán ültek is rajta naphosszat.

A történelmi párhuzamot vonó író-ökológus szerint a magyar gazdasággal éppen ez a baj, mármint az, hogy a fenekek törlésére lehet építeni karriert.

Akit ma kineveznek Mészáros Lőrincnek, annak lövése nincs arról, amit csinál. A komcsiknál is ez volt a helyzet, csak ott idővel a síkhülye kinevezettet váltotta olyan, aki legalább hallgatott a főmérnökre. Ez talán most is bekövetkezne előbb-utóbb. De nincs többé időnk: hullunk lefelé Európa pereméről.

Az ELTE humánökológia tanszékének alapítója úgy látja, Schiffer András szalasztotta el a magyar ökológiai politika utolsó nagy pillanatát, de „lehet más az LMP!” is, ezért ma már örömmel segít nekik is. Lányi szerint Orbánt Budán lehet csak leváltani, a Jobbik viszont a „legrosszabbik”, s igenis lehetséges egyetértés konzervatív és baloldali szakemberek között, például oktatásügyben.

A főmérnökről jutott eszünkbe, saját interjúnkat is ajánlani azzal az emberrel, aki sok politikust ismert, éppen ezért igen lesújtó a véleménye róluk. Ő merkantil hajlamú politikusoknak nevezi azokat, akik lopnak, mint az állat. A nem lopósokat úgy emlegették, hogy „na, azok a szerencsétlen hülyék”.

Kerékgyártó István: Eláruljam, hogy nevezik Orbánt a háta mögött?
Ott volt a rendszerváltásnál, a privatizációknál, ismeri politikusok kurvázós, lopós, gyilkolós történeteit. Aztán megcsömörlött, kiszállt, azóta regényeket ír a sztorijaiból. Nagyinterjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik