Közélet

Nemzetbiztonsági kockázat lehet a kormány afrikai üzleteiben

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 06. 20. 12:57

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-hez (MNKH) kötödő Magyar-Afrikai Fejlesztési Kft. révén nemzetbiztonsági kockázatot rejtő üzleti vonal épülhetett ki. A 168 Óra cikke szerint az utóbbi cég tulajdonosi köre mélyreható orosz kapcsolatokat ápol. A cég társtulajdonosa Imre Gábor, a kormányzati hálózatbiztonsági fejlesztésekben is részt vevő Ayudate Holding Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

metró, alstom (metró, alstom)
Nem nyomoznak tovább az Alstom-ügy strabagos lobbistái ellen
A francia rendőrség nem talált gazdagodási szándékot.

Az Ayudate tulajdonosa a dániai Ayudate Investments Group (AIG), amely egy orosz nevű tisztségviselőkkel bíró ciprusi cég érdekeltsége. Az AIG elődjét az MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Terner Géza alapította, aki a 4-es metró projektcégének vezetője lett, valamint neve szerepelt a Magyar-Orosz Kereskedelmi Kamara tagjegyzékében is. Jelenleg nemzetközi körözés van ellene.

A Magyar-Afrikai Fejlesztési Kft. másik társtulajdonosa a Dunai Repülőgépgyár Kft., amelynek vezérigazgatója Kovács Géza Péter. Kovács neve ott van annak a fegyverkereskedelmi engedéllyel is rendelkező Intertraverz Zrt.-nek igazgatótanácsi tagjai között, amely cég a magas szintű orosz kapcsolatokkal rendelkező Hujber Ottóhoz, az MSZP vállakozói tagozatának korábbi elnökéhez kapcsolódik. A lap emlékeztet, hogy a Horn-kormány idején Hujber is részt vett az orosz államadósság leépítésében. A Dunai Repülőgépgyár most az etióp piacra gyártana villamosokat, az első prototípus már meg is érkezett.

--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 1 March 2016.

The UK unseated Southeast Asian financial hub Singapore as the largest clearing centre for the renminbi outside of greater China in March, according to Swift's RMB tracker. The financial transaction system's data showed the value of UK renminbi payments rose 21 per cent year-on-year in March. The jump reflects the growing dominance of China's currency in payments between the UK and China/Hong Kong, which now accounts for 40 per cent of all payments in the corridor, followed by the Hong Kong dollar (24 per cent).
Egy magyar offshore bank titkait is rejtik a Panama-iratok
A Loyal Banknál olyan cégek is nyithattak számlát, amelyek valódi tulajdonosa rejtve maradhatott a pénzintézet előtt is.

Az ügyben azonban további kérdések is felmerülnek. A marokkói és botswanai kereskedőházakat működtető Hungbots Ltd. vezérigazgatója Duma Gideon Boko, botswanai ellenzéki vezér. A botswanai kormánypárt és az ellenzék között éppen most kezd egyre feszültebbé válni a helyzet, Boko üzleti érdekeltségeinek támogatásával pedig úgy tűnhet, hogy a magyar állam állást foglal mellette és ezzel beleszól a nemzetközi érdeviszonyokba.

(fotó: Hungbots Facebook)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.