Közélet
A Lámfalussy-konferencia a Magyar Nemzeti Bank szervezésében

Még ez is kapóra jön Orbánnak

24.hu
24.hu

2017. 06. 15. 14:26

Németországban a Die Welt című konzervatív napilap a civil törvénnyel kapcsolatban, míg Szlovákiában a liberális Sme a migránskvóták nem teljesítése miatt három tagállam ellen indított uniós kötelezettségszegési eljárással összefüggésben foglalkozott Magyarországgal.

A Die Welt hírportáljának A civiltársadalom összetűz Orbán Viktorral című írásában a szerző, Boris Kálnoky kiemelte, hogy több szervezet nem veszi figyelembe az új törvényt, ami “kapóra jön Orbánnak”.

Bevégeztetett: megszavazták a civileket megbélyegző törvényt
Hiába a tüntetések, a civil megmozdulások.

Kifejtette: a törvény tartalmilag nem eredményez jelentős változást, de a külföldi támogatás feltüntetése lehetőséget ad a kormányzati kommunikációnak, hogy az érintetteket “pellengérre állítsa külföldi érdekek kiszolgálójaként”. Különösen a Soros György által támogatott szervezeteket – tette hozzá a szerző.

Füllentésen kapták az amerikaiak a magyar kormányt
A civil törvény elfogadását mélységesen elítélte a budapesti amerikai nagykövetség, ami megcáfolta a magyar kormány egyik indokát is.

Az ellenzék a törvény ellen szavazott, így Sorossal azonos nézeteket valló pártokként, és “mindenekelőtt migránsbarátként” lehet beállítani őket.

Egyes szervezetek bírósághoz fordultak, és az ítéletig nem kívánják betartani a törvényt. Ennek “következményei beláthatóak”: az adóhatóság feljelentést tesz, ami “felháborodott nemzetközi tudósításokhoz és Brüsszelből érkező nagy nyomáshoz vezet”.

Mindez “eszményi muníció” Orbán számára a kampányhoz, hiszen “a nemzeti érdekek védelmezőjeként tudja magát megmutatni”

– írta Boris Kálnoky.

A pozsonyi Sme állította kommentárjában azt írta, az Európai Bizottság döntése – miszerint kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal szemben, amiért nem voltak hajlandóak részt venni a migránsok letelepítésében – alapjaiban jó és helyes, az uniós alapok korlátozására vonatkozó javaslat azonban kevésbé szerencsés.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban gestures as he attends a session at parliament on November 8, 2016 in Budapest, after a parliamentary vote on a constitutional amendment to ban the mass relocation of migrants.
Hungary's radical right Jobbik dealt all-powerful Prime Minister Viktor Orban a rare defeat as it blocked his bid to change the constitution to bar the resettlement of refugees. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen
Nem hajtottuk végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

A lap kommentátora, Tom Nicholson, “Brüsszel végre azt mondta a xenofób országoknak, hogy elég” című cikkében úgy vélekedett: az uniós alapok megszorítására már hamarabb is sor kerülhetett volna, méghozzá olyan, “a xenofóbiánál relevánsabb okok miatt”, mint a korrupció.

Nicholson szerint az uniós forrásokra vonatkozó javaslat a liberális erők közelmúltbéli választási sikereiben gyökerezik. Nem lehet nem észrevenni, hogy “az EB önbizalma megerősödött a populista jobboldal szerencsétlenkedési sorozata” láttán, s megállapítható, hogy az EB keménykezűsége az éledező Brüsszelre alapoz.

A liberális lap cikkírója szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy “a lázadók megbüntetése helytelen lenne”, mert “nem az unió külpolitikájáról van szó, amiről egyeztetni kellene”, hanem a többi tagállamnak történő segítségnyújtásról. Ebben a kérdésben pedig a három megbüntetett ország – és Szlovákia is – goromba és önző módon viselkedett, és a biztonságra hivatkozva megpróbálta elfedni a migránsok be nem fogadásának igazi okát, ami a “kulturális és vallási sovinizmus” – vélekedett Nicholson, aki szerint erre most Brüsszel azt az üzenetet küldte, hogy

a saját kényelmetek kevésbé fontos, mint százezrek biztonsága és élete.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.