Közélet
Budapest-szive(960x640).jpg (Array)

Polt: A közbeszerzési szabályok megszegése önmagában nem bűncselekmény

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 06. 14. 12:52

A közbeszerzési eljárás szabályainak megsértése önmagában nem valósít meg bűncselekményt, hűtlen kezelés bűntette miatt büntetőjogi felelősségre vonásra csupán akkor kerülhet sor, ha (…) vagyoni hátrányt okoz.

Ezt válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Szabó Tímea (Párbeszéd) képviselő kérdésére, amelyben arról érdeklődött, hogy milyen eredménnyel végződött a Budapest Szíve-programról készült OLAF-jelentéssel kapcsolatban elrendelt nyomozás.

Europai-Unio(430x286).jpg (európai unió, )
Idén még talált uniós pénzekkel kapcsolatos csalást az OLAF
Eddig hét ügyben emelt vádat az ügyészség.

A Polt által ismertetett vizsgálat szerint a Budapest új Főutcáját megvalósító projekt három céggel álló konzorciummal aláírt, 94 milliós szerződését az V. kerületi önkormányzat 2008-ban úgy módosította, hogy lemondott a tervdokumentáción szereplő szerzői jogokról, ellenérték nélkül. Ezt követően a konzorciummal szerződést kötött a projekt teljes körű kivitelezési tervdokumentációjának elkészítésére, 102 millió forintért. Az OLAF zárójelentésben egy igazságügyi szakértő megállapította, hogy a vagyoni értékű szerzői jog ára 20-30 millió forint volt, az önkormányzat vagyona ekkora összeggel csökkent. Mivel az esetleges bűncselekmény elévülése 5 év, így büntetőjogi felelősséget már nem lehetett vizsgálni.

A szerzői jogokról való lemondás következtében az önkormányzat csak a konzorcium tagjait hívta fel az ajánlattételre, másnak nem adott lehetőséget, azonban Polt szerint a közbeszerzési eljárás szabályainak megsértése még nem jelent önmagában bűncselekményt, vagyoni hátrányt pedig nem tudtak megállapítani.

belváros (belváros)
Nyomoz az ügyészség a belvárosban
Az uniós pénzeket is felhasználó Budapest Szíve projektnél visszaélésgyanús ügyeket talált az EU csalásellenes hivatala.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.