Közélet

Polt: A közbeszerzési szabályok megszegése önmagában nem bűncselekmény

Budapest-szive(210x140).jpg (Array)
Budapest-szive(210x140).jpg (Array)

A közbeszerzési eljárás szabályainak megsértése önmagában nem valósít meg bűncselekményt, hűtlen kezelés bűntette miatt büntetőjogi felelősségre vonásra csupán akkor kerülhet sor, ha (…) vagyoni hátrányt okoz.

Ezt válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Szabó Tímea (Párbeszéd) képviselő kérdésére, amelyben arról érdeklődött, hogy milyen eredménnyel végződött a Budapest Szíve-programról készült OLAF-jelentéssel kapcsolatban elrendelt nyomozás.

Europai-Unio(210x140).jpg (európai unió, )
Idén még talált uniós pénzekkel kapcsolatos csalást az OLAF
Eddig hét ügyben emelt vádat az ügyészség.

A Polt által ismertetett vizsgálat szerint a Budapest új Főutcáját megvalósító projekt három céggel álló konzorciummal aláírt, 94 milliós szerződését az V. kerületi önkormányzat 2008-ban úgy módosította, hogy lemondott a tervdokumentáción szereplő szerzői jogokról, ellenérték nélkül. Ezt követően a konzorciummal szerződést kötött a projekt teljes körű kivitelezési tervdokumentációjának elkészítésére, 102 millió forintért. Az OLAF zárójelentésben egy igazságügyi szakértő megállapította, hogy a vagyoni értékű szerzői jog ára 20-30 millió forint volt, az önkormányzat vagyona ekkora összeggel csökkent. Mivel az esetleges bűncselekmény elévülése 5 év, így büntetőjogi felelősséget már nem lehetett vizsgálni.

A szerzői jogokról való lemondás következtében az önkormányzat csak a konzorcium tagjait hívta fel az ajánlattételre, másnak nem adott lehetőséget, azonban Polt szerint a közbeszerzési eljárás szabályainak megsértése még nem jelent önmagában bűncselekményt, vagyoni hátrányt pedig nem tudtak megállapítani.

belváros (belváros)
Nyomoz az ügyészség a belvárosban
Az uniós pénzeket is felhasználó Budapest Szíve projektnél visszaélésgyanús ügyeket talált az EU csalásellenes hivatala.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik