Közélet
Kelebia, 2017. március 1.
Elítéltek építik a szerb-magyar határszakaszon a mûszaki határzára mögötti második védelmi vonal kerítését Kelebia határában 2017. március 1-jén. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter február 23-án jelentette be, hogy a szerb-magyar határszakasz mûszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítésérõl döntött a kormány.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A magyarok többsége szerint nem a migráció, hanem az elszegényedés a legnagyobb gond

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 06. 14. 12:18

Korábban a témában:

Az Átlátszó Világtérkép blogja arról ír, hogy a visegrádi országokban (V4) készült márciusi közvélemény-kutatás alapján a magyarok többsége nem akar kerítést a déli határon, illetve hazájában nem a migrációt, hanem az elszegényedést és a létbizonytalanságot tartja legnagyobb veszélynek személyes életében.

A felmérést a washingtoni Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) megrendelésére az Ipsos készítette. Azt vizsgálták, mitől félnek és mi zavarja a magyarokat, szlovákokat, cseheket, lengyeleket legjobban, rákérdeztek médiafogyasztási szokásaikra, a NATO-hoz, az EU-hoz és Oroszországhoz fűződő viszonyukra is. Eszerint:

  • A megkérdezett magyarok fele (50) szerint rosszul irányba mennek a dolgok, de a szlovákok (59) és a lengyelek (57) még pesszmistábbak, a cseheknél (45) tűnik a régiós hangulat a legrózsásabbnak.
  • A magyarok legnagyobb problémának a szegénységet és az esélyegyenlőtlenséget látják, míg például a migrációra nem tekintenek akút problémaként saját életükben. Európai kontextusban azonban a terrorizmus és az emigrációs témakört jelölték meg legnagyobb veszélynek a magyarok.
  • A magyarok a térségben a politikai híreket és egyéb társadalmi üzeneteket kiemelkedő mértékben a kereskedelmi televíziókból és rádiókból merítik (49). A szeriőz sajtót gyakorlatilag senki nem olvassa (3), a térségben nálunk a legkisebb azok aránya is, akik a közmédiából tájékozódnak (27). Ennél is kisebb arányú (20) a lakosság online tájékozódási forráshasználata, amely a V4 országok közül is a legalacsonyabb aránynak számít.
  • Magyarországon az emberek 13 százaléka gondolja, hogy az oroszok keze benne van az alternatív médiák elterjedésében, a lakosság nagy többsége, még ha így is lenne, vagy nem aggódik, vagy konspirációnak, hazugságnak gondolja ezt az állítást.
  • A NATO katonai szövetségi rendszerét a V4 országok közül legpozitívabban a lengyelek (52) és a csehek látják (46), míg a magyarok és a szlovákok (44) kevésbé gondolják, hogy Európa békéjét és biztonságát ez a szövetségi rendszer garantálhatja.

    A teljes cikket grafikonokkal itt találja meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.