Közélet

97 milliárd forinttal több jut oktatásra jövőre

A tervek szerint a jövő évi költségvetésben 97 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint az idén – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az M1 műsorában.

Rétvári Bence hangsúlyozta: évről évre fokozatosan bővülnek az oktatás finanszírozására és fejlesztésére felhasználható források.

Úgy vélekedett: “a legnagyobb ugrás a családok számára”, hogy a költségvetés már szeptembertől az első 9 osztályban átvállalja a tankönyvek költségét.

Korábban csak az első négy osztályban voltak ingyenesek a tankönyvek – emlékeztetett.

Ugyanakkor 35 milliárd forintot költ az állam jövőre az iskolák digitális fejlesztésére. Ez azt jelenti, hogy nem csupán az intézményekbe, hanem valamennyi tanterembe eljuttatják a szélessávú internetet – mondta Rétvári Bence.

Továbbá jut forrás számítástechnikai eszközök, számítógépek vásárlására és a pedagógusok továbbképzésére is.

Folytatódik az iskolafelújítási, bővítési program is, illetve immár 79 milliárd forintot költ majd az állam gyermekétkeztetése. Ez utóbbi azt jelenti, hogy gyakorlatilag senkit nem utasítanak el, aki kéri az ingyenes étkeztetést – mondta Rétvári Bence.

A politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest, jövőre már 550 milliárd forinttal több jut a költségvetésből az oktatásra, ami azt jelenti, hogy növekvő gazdaság mellett, GDP-arányosan 1,5 százalékkal nő az ágazatra fordítható forrás.

Arról is szólt: idén és a következő két évben 106 milliárd forintot fordít az állam új bölcsődék és óvodák építésére, illetve az ezekben dolgozók béremelésére.

Egy munkacsoport megkezdte az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozását is – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik