Közélet

Ombudsmani vizsgálat indult a CEU tüntetésen történt rendőri fellépés miatt

24.hu
24.hu

2017. 05. 27. 11:36

A Párbeszéd kérésére ombudsmani vizsgálat indult a CEU tüntetésen történt rendőri fellépés miatt – A Párbeszéd áprilisban kezdeményezett ombudsmani vizsgálatot, miután a CEU mellett kiálló Kossuth téri tüntetésen a rendőrség láthatóan jogsértő módon lépett fel, amikor a tüntetőket azonosító nélküli, polgári ruhás rendőrök lefogták és lökdösték. Dr. Székely László levelében arról tájékoztatta a pártot, hogy

az ügyben vizsgálatot indított.

A párt közleményében azt írják, a tüntetésen készült, az ATV által rögzített felvételeken egyértelműen látszik, hogy egy civil ruhás különítmény dulakodott a rendőr sorfal előtt a tömeggel, majd a televíziós kamerákat látva a vezetőjük jelzésére elhagyták a helyszínt. Egyiküket a rendőrsorfal mögé engedték be a rendőrök. A BRFK később közleményben elismerte, hogy a tettlegességet alkalmazó civilek a “polgári ruhás rendőri állomány” tagjai voltak.

Budapest, 2017. április 4.
Rendőrök és demonstrálók a Parlament épülete előtt 2017. április 4-én. Az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői közül többen a Közép-európai Egyetemtől az Országházhoz vonultak. Az Országgyűlés ezen a napon módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt, amelynek értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nem vizsgálja a rendőrség, hogy azonosító nélküli „kidobókat” küldtek a tüntetőkre
Pedig több jogi szakértő szerint is problémás, ami kedden történt a Parlamentnél.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy jogállamban békés gyülekezésnél ilyen eset nem fordulhat elő. A rendőrségnek egyrészről nem lett volna szabad erőszakosan fellépnie, másrészről kötelessége lett volna megvédeni az alapjogaikat gyakorló polgárokat az erőszaktól.

Ráadásul a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrt vagy az egyenruháján elhelyezett azonosító jelvény vagy a szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. A civil ruhás rendőrökön nem volt azonosító.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.