Belföld
Vámospércs, 2008. szeptember 19.
Andrew Alexander, a klub angol mestere oktatást tart. Hároméves előkészületek, tervezés, pályaépítés, füvesítés után Vámospércs határában megnyílt Kelet Magyarország első profi golf pályája. A Boya Eagles Golf és Country Club 61 hektáros területén 18 versenypálya és gyakorló terület épült.
MTI Fotó: Oláh Tibor

Milliárdokat költenek el Budapest2024 néven, noha az olimpiai pályázatot visszavonták

Pető Péter
Pető Péter

felelős szerkesztő. 2017. 05. 09. 07:00

Három és fél milliárd forint támogatást adott decemberben a kormány a nem kiemelt sportágaknak Budapest 2024-es olimpiai pályázatához kapcsolódó támogatásként. Noha a projekt leállt, a pénzt nem kell visszafizetni: lesz iskolai golfprogram és íjászközpont egyaránt. Több szövetség viszont hallgat arról, mire költi a kiutalt közpénzt. Mi épül például Alcsútdobozon?
Korábban a témában:

Nem kell visszafizetniük a pénzt azoknak a sportági szövetségeknek, amelyek Budapest 2024 fedőnéven kaptak állami pénzt a múlt év végén annak ellenére sem, hogy a főváros visszavonta olimpiai pályázatát – ez derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának lapunknak küldött válaszából.

A kormány a december 20-i Magyar Közlönyben tette közzé a döntést, minek nyomán nagyjából 3,5 milliárd forintot oszt szét a kiemelt sportágak körébe nem tartozó szakágak között. Több százmilliónak örülhetett a többi közt a rögbi-, az íjász- és a golfszövetség is.

Mennyi? Három és fél milliárd!

A kormány a december 20-án közzétettek szerint 3,464 milliárd forintot osztott szét a nem kiemelt sportágak között a Budapest 2024-projekthez kapcsolódó támogatásként. A lista (a sportágfejlesztésre és az eseményre kapott összegekkel., millió forintban) Golf: 232. Gyeplabda: 10 (7+3). Íjászat: 581 (571+11). Karate: 70 (60+10). Lovassport: 433. Műugrás: 41. Rögbi: 479 (454+25). Súlyemelés: 202. Szinkronúszás: 150. Szörf: 66. Taekwondo 131 (61+70). Tollaslabda: 235 (195+40). Triatlon: 597 (247+350). Vitorlázás: 171 (161+10). Edzők társasága: 66.

A támogatások egyik különlegessége, hogy a kormány a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódó projektként jelölte meg azokat. A tárca a 24.hu kérdésére azt írta, azért nem kéri vissza a pénzt, mert attól, hogy Budapest nem kandidál, az egyes szövetségek sportszakmai céljai – amelyek elérésére a pénzt kapták – nem változtak, így nincs ok a pénz visszavételére. Az Emmi szerint fontos a nem kiemelt sportágak felzárkóztatása, ezért számolhatnak állami forintokkal egyebek mellett népszerűsítő programjaik megvalósítására, infrastrukturális problémáik orvoslására, valamint a minőségi felkészülés feltételeinek megteremtésére.

Iskolai golf, Alcsútdoboz, íjászközpont

Megkerestük az érintett sportági szövetségeket, hogy megtudjuk, tételesen mire költik a kiutalt pénzt, ám többen hallgattak arról, mire megy a közpénz. A válaszolók között is volt, aki csupán arról tájékoztatott, minden rendben lesz.

Ennél részletgazdagabban számoltak be terveikről a golfozók. A szövetség 232 millió kapott, ennek felhasználásakor az utánpótlás áll a fókuszban.

A legnagyobb tétel szállások kialakítására megy el: 100 milliót költenek arra, hogy legyen saját otthona a junior golfakadémia növendékeinek a Pannónia Golfklubban. Amely nem máshol van, mint Alcsútdobozon, Felcsút szomszédságában. 

 

Persze a sportági vezetők nem csupán Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő térségében ruháznak be: 60 milliót szánnak például a junior golfakadémia működtetésére és az iskolai golfprogram finanszírozására. A tervek szerint golfpályák közelében lévő intézményekből hordják majd játszani a gyerekeket. „Megfelelően kvalifikált” külföldi edzőt is hoznak 12 millióért.

A golfozók 232 milliós ajándéka eltörpül az íjászok 571 milliós támogatásra mellett. Igaz, ennek az összegnek a nagy része egyetlen beruházásra összpontosul: 550 millió forintból építenek íjászközpontot. A szövetség válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy a centrum nem csupán az élversenyzőket, hanem az utánpótlás-nevelést, a szabadidősportot is szolgálja. Azaz nem csak az „az olimpián szereplő reflexíjászok”, hanem „a csigás pályaíjász, a terepíjász, a 3D íjász, a történelmi íjász szakág” igényeit is kielégíti majd. A részletes elszámolásból kiderül, hogy ez a sportág is számol iskolai programmal, amire 10 milliót szán.

A harmadik, terveit tételesen bemutató szövetség a gyeplabdázóké volt. Annak ellenére is, hogy a röpködő tíz- és százmilliók között e sportágnak meg kellett elégednie 7 millió forinttal. Ebből jórészt a válogatottak versenyeztetésére futja, például az Eb-szereplés finanszírozására.

Akik hallgatnak a közpénzről

A néhány válaszoló szövetség mellett többségben voltak azok, akik egy mondatban feleltek, esetleg némák maradtak, miközben másfél hónapot vártunk arra, hátha válaszolnak.

A Magyar Szinkronúszó Szövetséget – amelynek elnöke Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója – például 150 millió forinttal lepték meg, ám a szervezet érdeklődésünkre csak annyit közölt, ellenőrizhetően és átláthatóan használják majd fel az összeget. A legbőkezűbben támogatott szövetség az Orbán Viktor fogorvosa, az állammal más területeken is kiemelkedően együttműködő Bátorfi Béla vezette triatlonszövetség: 247 millió megy oda sportágfejlesztésre, további 350 millió pedig hazai rendezésű esemény támogatására. Mindkét tétel a visszavont Budapest 2024-projekthez kapcsolódóan.

Kérdeztük a szövetséget a részletekről, a válaszként küldött hosszú írás inkább elméleti bevezetés, semmint konkrétumok sora. Annyi azért kiderül belőle, hogy jut majd utánpótlás-nevelésre, szervezetfejlesztésre (online nevezési rendszer kialakítására), sportdiplomáciai feladatok ellátására. A szövetség egyúttal azt is jelezte, hogy válaszát csak teljes terjedelmében közölhetjük, ám ettől – kegyeleti okokból – eltekintettünk.

A 433 milliónak örvendező lovasok megnyugtattak, hogy az előírtaknak megfelelően használják fel a pénzt. A szörfösök pedig jelezték, inkább személyes konzultáción számolnának be a részletekről.

Igaz, még ezeket a szűkszavú válaszokat is alul lehetett múlni, elvégre a majd félmilliárddal megajándékozott rögbisek, a tollaslabdázók, a karatésok, a taekwondósok, a súlyemelők sem gondolták úgy, hogy válaszolniuk kellene arra a kérdésre, mire költik a közpénzt.

Tanári megoldás

A sportági szövetségek támogatásainak sorában némiképp váratlanul tűnt fel a Magyar Edzők Társasága, amelynek 66 millió forintot irányoztak elő. A szervezet az elsők között válaszolt kérdésünkre: a levélből kiderült, egyetlen forintot sem használtak fel a pénzből, amely azt szolgálta volna, hogy a sikeres 2024-es budapesti pályázat után minden sportágban megfelelő színvonalon teljesítő magyar versenyzők álljanak rajthoz. A példa a brit program lett volna: a londoni játékok előtt a szigetországban többéves projekt keretében próbálták szakmailag is felzárkóztatni az ott nem létező vagy vegetáló szakágakat. Az Edzők Társasága azt közölte: a Testnevelési Egyetemmel együtt dolgoz ki javaslatot a pénz felhasználására, olyan programot szeretnének, amely az edzőképzés fejlesztésével járul hozzá a versenysport sikeresebbé tételéhez.

Azaz a Magyar Edzők Társasága pontosan úgy viselkedik, mintha Budapest 2024-es olimpiai pályázatát visszavonták volna, s mintha felelőssége lenne azért, hogy a közpénzt mire költi. 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI / Oláh Tibor)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.