Gazdaság

LMP: A kormány szűk rétegekre célzott családpolitikája soha nem lesz sikeres

Családtámogatás a kormányablakban (családtámogatás, kormányhivatal, )
Családtámogatás a kormányablakban (családtámogatás, kormányhivatal, )

Az Orbán Viktor által bejelentett demográfiai csomagnak érdemi népesedési hatása nem lesz – véli az LMP. A zöldpárt szerint a magyar kormány rossz úton jár, amikor tovább erőlteti a felső rétegekre célzott családpolitikát, és nem azzal foglalkozik, hogy hogyan lehetne a nők számára kiszámítható jövőt biztosítani Magyarországon és elősegíteni azt, hogy a kívánt gyermekek itthon születhessenek meg.

Orbán: Elengedjük a háromgyermekes nők Diákhitel-tartozását
Nő a családi adókedvezmény, mentőövet kapnak a jelzáloghiteles nagycsaládok.

Az LMP szerint nem az eddigi elhibázott családpolitikát kellene tovább folytatni, hanem a nők számára kiszámítható, tervezhető jövőt biztosítani, hogy ha úgy döntenek, tudjanak a gyermek mellett dolgozni és munkájukból megélni. Több és rugalmasabb nyitvatartású bölcsődére, bölcsődei béremelésre, rugalmas munkavégzés, a távmunka támogatására, és állami bérlakásprogramra volna szükség. A gyermekneveléshez nyújtott további támogatásoknál pedig azokat kellene segíteni, akik valóban rászorulnak. Emelni kellene a jövőre 10 éve változatlan családi pótlék és GYES összegét, és nagyobb támogatást adni a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek.

Az LMP szerint is szükség van népesedési fordulatra, de véleményük szerint a ma bejelentett csomag erre alkalmatlan. Miközben az Orbán-kormány leépíti a felsőoktatást, és újabban egyetemeket üldöz el Magyarországról, a családtámogatások egy részét diplomaszerzéshez kötné. A többgyermekes nők diákhitel-tartozásának elengedése jól hangzik, de sokkal inkább a tandíj eltörlésére lenne szükség. A pár száz fő által igénybe vett diplomás GYED-nek népesedési hatása eddig sem volt, ezután sem lesz. Pár ezer család jelzáloghitel-tartozásának csökkentése fontos, de kevés, hiszen több százezer családnak volna szüksége megfizethető bérlakásra. „Soha nem látott bölcsődefejlesztésekről” beszélt a kormány már 2014-ben is, azóta sem jöttek létre az ígért férőhelyek – sorolták közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik