Közélet

Napi 280 ezer forintért bérel irodákat a Miniszterelnökség

A Miniszterelnökség friss szerződéslistája szerint a tárca kétszer is meghosszabbította a Kristályház Kft.-vel kötött bérleti szerződését. A cég résztulajdonában van a Vörösmarty téri, exkluzív irodaház, amelyben a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) bérelnek irodákat.

A bérleti szerződést 2014. szeptember 5-ei kezdődátummal két évre kötötték meg 217,2 millió forintért, két alkalommal is módosították. Először a teljesítés végdátumaként 2017. március 5-ét jelölték meg, ekkor a végösszeg 261,8 millió forintra rúgott. A következő módosításkor ismét meghosszabbították a szerződést, 2017. április 30-ai végdátummal és 277,7 milliós ellenértékkel. A 57 plusz napért 15 millió 906 ezer forintot, tehát nagyjából napi 280 ezer forintot fizettek ki.

A Kristályház Kft. a  Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány tulajdonában van, az Opten céginformációs adatbázis szerint eredményeik szépen alakulnak: míg 2013-ban 226,3 millió forintos nettó árbevételt könyvelhettek el, addig 2015-ben már 305,7 millió forint folyt be hozzájuk.

A Magyar Narancs alaposan kielemezte az akkoriban még L. Simon László köréhez sorolt alapítvány állami bevételeit, mint írják: 2014-ben a MMA 7 millió forintot fizetett a Pesti Vigadó épületében megvalósuló “térbeli iroda” kialakításáért, 8,8 milliót pedig egy információs pult és szekrények létesítéséért. Az alapítványt a Népszava cikke szerint a Vigadó felújítására hozták létre, még 1992-ben. Az a beruházás végül 5,5 milliárd forintot vitt el, az épületet az MMA kapta meg.

A Miniszterelnökség szerződéslistája tartalmaz még egy érdekes elemet. A felsorolás szerint a tárca egyetlen napos (2017. március 14.) ingatlanbérletért 900 ezer forintot fizetett a Várgondnokság Nonprofit Kft.-nek. Ezzel kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnökségnek, válaszaikkal bővítjük cikkünket.

Frissítés (2017.05.25.): A március 15-ei díjátadásokra bérelt helyiségeket a tárca

Megkaptunk a Miniszterelnökség válaszát: a 2017. március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából átadásra kerülő Magyar Érdemrend tisztikeresztje, Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt, Batthyány Lajos-díj, Ybl Miklós-díj, Magyary Zoltán-díj, Forster Gyula-díj, Schönvisner István-díj, valamint a miniszteri elismerő oklevelek ünnepélyes átadása céljából béreltek több helyiséget a Várkert Bazárban. Ezért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik