Közélet

Az Emberi Jogok Európai Bírósága leckéztetheti meg Kövér Lászlót

Kövér László a parlament elnökeként nem ritkán szór bírságokat ellenzéki képviselőkre. Ezt egy négy évvel ezelőtti törvénymódosítás teszi lehetővé. Eszerint azok a képviselők is büntethetők fizetéselvonással, akik valamilyen cselekedetükkel megsértik a “ház tekintélyét” – idézi fel a hátteret a Népszava. A klasszikus gumiszabályban nincs meghatározva, hogy pontosan mi számít kihágásnak, azt lényegében Kövér László döntheti el.

A lap arról értesült, hogy féltucat újabb magyar ügy indul Strasbourgban: az Emberi Jogok Európai Bíróságára mennek jogorvoslatért azok az ellenzéki képviselők, akiket Kövér László házelnök szerintük önkényesen megbírságol „nem engedélyezett” tiltakozásért. A lap úgy tudja, hogy

az Áder János köztársasági elnök beiktatása alatt Ádert ábrázoló marionettbábuval tiltakozó, 250 ezerre büntetett Szabó Tímea képviselő mellett a CEU-ügy kapcsán „Ne írd alá János!” molinókat feltartó, 50-100 ezerre büntetett MSZP-s képviselők, illetve az előző ciklusbeli büntetéseivel együtt immáron sorrendben hatodik fizetéselvonással járó büntetése elé néző Szél Bernadett is Strasbourgban készül megtámadni Kövér László döntéseit.

Mondhatni, eddig szórta Kövér, illetve a parlament kormányzati többsége (a parlament többségének el kell fogadnia a házelnök javaslatát, akkor válik az érvényessé) az ellenzéki képviselőkre a büntetéseket.

Korábban az elnök több (az akkor még) Párbeszéd Magyarországért (PM) és LMP-s képviselőt büntetett meg “tiltott molinózásért”, amiért a képviselők Strasbourghoz fordultak, a testület pedig tavaly májusban jogerősen kártérítést ítélt meg a képviselőknek – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik