Belföld

Szabó Szabolcs szirénájától féltik a demokráciát

A képviselő még a lex CEU megszavazásakor akciózott, Kövér László megbüntette, a mentelmi bizottság a büntetést helyben hagyta.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kövér László házelnök 250 ezer forinttal csökkentette Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusának tiszteletdíját, mert a CEU működését ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítás megszavazásakor egy szirénázó hangosbeszélővel tiltakozott, amit a terembiztosok vettek el tőle.

Kövér egyebek mellett azzal érvelt, hogy a szirénázás sértette az Országgyűlés tekintélyét, és alkalmas volt arra, hogy a Ház munkájába és annak szakszerűségébe vetett közbizalmat megingassa, illetve a közvélemény előtt „súlytalanítsa” a többi képviselő szavazatával kifejezett véleményét.

Szabó a határozat ellen fellebbezett, beadványát azonban az Országgyűlés mentelmi bizottsága elutasította. A testület elnöke, Vejkey Imre a határozatban azt írta: az Országgyűlés ülései nyilvánosak, a képviselők munkájukat ennek tudatában végzik.

Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy a képviselők elsődleges célja az érdemi munka helyett a médiaérdeklődés felkeltése legyen

– írja, hozzátéve, hogy

a nagyobb médiavisszhang kiváltására irányuló képviselői megnyilvánulások megszaporodása azzal fenyeget, hogy a parlament egy idő után nem lesz képes eleget tenni alkotmányos funkcióinak és ellátni jogszabályokból eredő feladatait.

Az indoklás arra is kitér, hogy az „ügy alapját képező magatartás tolerálása és megfelelő következmények nélkül hagyása magában hordozza annak veszélyét, hogy a jövőben gyakoribbá válhat az Országgyűlés és az ülésterem falain belül hasonló, rendzavaró cselekmények megismétlődése egyes törvények tárgyalása, valamint elfogadása során, amelyek alkalmasak arra, hogy a demokratikus államberendezkedésbe vetett közbizalmat megingassák”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik