Közélet
Víz-világtalálkozó - Konferencia a Millenárison

Az Alkotmánybíróság nem foglalkozik az Áder kontra Vágvölgyi-vitával

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 05. 23. 19:34

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden visszautasította Vágvölgyi B. András és az Index panaszát az őket elmarasztaló bírósági ítéletek ellen – írja a HVG. A visszautasítás azt jelenti, hogy az Ab nem hajlandó érdemben foglalkozni az üggyel.

Vágvölgyi azt írta a Facebookon korábban, hogy elöljáróival szembeni tiszteletlenség miatt öt nap fogdát kapott a katonaságnál annak idején. Állította, vele együtt ült Áder János is, akit részeg lövöldözésért ültettek le. Erről később az Indexnek is nyilatkozott.

AppleMark
Fizethet az Ádert ekéző újságíró, sőt a lovagkeresztjét se vették vissza
Vágvölgyi B. András annak idején közölte, egy cellában ült Áder Jánossal. A Kúriáig jutott az ügy, harmadfokon 50 ezerrel meszelték el őt és az Indexet. Lovagkeresztes intermezzo is történt.

Emiatt ment perre Áder, majd mindegyik fokon nyert is. Elsőfokon csak Vágvölgyit perelte a köztársasági elnök, másodfokon már azt mondta a bíróság, hogy az Indexet is felelősség terheli. A büntetés mértéke volt eltérő, másodfokon például 600 ezer forint sérelemdíjat ítéltek meg a köztársasági elnöknek, harmadfokon ezt 50 ezerre mérsékelték. A Kúria indoklása szerint megsértették Áder jóhírnevét, de a jogsértés jellege csekély hatással volt a megítélésére. A sérelemdíj büntető jellegével nem értett egyet a Kúria, ezért mérsékelte azt.

Vágvölgyi és az Index azért tett alkotmányjogi panaszt, mert szerintük sérült a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő joguk, ugyanis a bíróságok egy közéleti vitához kapcsolódó közlést értékeltek személyiségi jogot sértőként. Az Ab Juhász Imre vezette tanácsa azonban úgy ítélkezett, hogy Vágvölgyiék csak elégedetlenek voltak az ellenük született ítélettel, az Ab-nek azonban nem dolga megítélni, hogy a bíróságnak igaza volt-e. Alkotmányjogi probléma nem merült fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.