Közélet

Fizethet az Ádert ekéző újságíró, sőt a lovagkeresztjét se vették vissza

Vágvölgyi B. András annak idején közölte, egy cellában ült Áder Jánossal. A Kúriáig jutott az ügy, harmadfokon 50 ezerrel meszelték el őt és az Indexet. Lovagkeresztes intermezzo is történt.

Fizethet az Index és a Vágvölgyi B. András újságíró is Áder János államfőnek a Kúria döntésének értelmében. A történet onnan indult, hogy Vágvölgyi azt írta a Facebookon korábban, hogy elöljáróival szembeni tiszteletlenség miatt öt nap fogdát kapott a katonaságnál annak idején. Állította, vele együtt ült Áder is, akit részeg lövöldözésért ültettek le. Erről később az Indexnek is nyilatkozott.

Emiatt ment perre Áder, majd mindegyik fokon nyert is. A büntetés mértéke volt eltérő, másodfokon például 600 ezer forint sérelemdíjat ítéltek meg a köztársasági elnöknek, harmadfokon ezt 50 ezerre mérsékelték a Magyar Nemzet cikke szerint. A Kúria indoklása szerint megsértették Áder jóhírnevét, de a jogsértés jellege csekély hatással volt a megítélésére. A sérelemdíj büntető jellegével nem értett egyet a Kúria, ezért mérsékelte azt.

A per egyik érdekes mellékszála volt, hogy Vágvölgyi magával vitte lovagkeresztjét, hogy Bayer Zsolt közíró-publicista kitüntetése elleni tiltakozásul odaadja Áder jogi képviselőjének. Az ügyvéd azonban közölte, nincs felhatalmazása annak átvételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik