Közélet

A közszolgálati egyetem jogásza szerint nem ítélnék el Magyarországot az EP-ben, de ez azért nem teljesen így van

Az előző napi szavazati arányok alapján nem kapna többséget az európai parlamentben az a kezdeményezés, hogy indítsák meg az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen – mondta az M1 csütörtök reggeli műsorában Tóth Norbert nemzetközi jogász.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint az eljárás indításának kezdeményezéséhez elegendő az Európai Parlamentben az egyszerű többség, a megindításhoz azonban kétharmadra van szükség, márpedig szerdán csak a képviselők 58 százaléka állt az indítvány mellé.

Ami egyébként igaz, de egyetlen apró, mégis nagyon komoly bökkenő van ezzel:

A képviselők egy része azért nem szavazta meg a kezdeményezést, mert a saját, majdnem ugyanilyen tartalmú kezdeményezését szerette volna megszavazni. 

Két állásfoglalást nyújtottak be, egy durvábbat, ami a szocialistáktól jött, és egy enyhébbet, amit a Fideszt is magában tudó Néppárttól. Tartalmában majdnem azonosak voltak, de a második valamivel enyhébb. Eleinte mindenki azt gondolta, hogy az első nem is fog átmenni, de a második már biztosan. Nagyon valószínű, hogy a képviselők egy része azért várt ki, hogy az egy fokkal enyhébbet szavazza meg.

Igazából a meglepetés pont az, hogy ilyen sok néppárti képviselő szavazott át, és hogy a durvábbat fogadták el, pedig erre senki nem számított. 

Szóval nem érdemes ezzel a szavazataránnyal hitegetni magunkat.

Tóth szerint az elmarasztaló döntéshez ennél is nagyobb arányú támogatásra van szükség, a végső fázisban pedig legalább egy uniós tagállam biztosan vétózna. Igen, a Tanácsban négyötödös többség kell, amit a egy vétózó tagállam (jó eséllyel Magyarország), nem tudna blokkolni. Még a visegrádi négyek is nehezen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik