Közélet
Brüsszel, 2016. február 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) kezet csókol Angela Merkel német kancellárnak az ülésteremben az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2016. február 18-án. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Orbán és társai, az átvilágíthatlanok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 05. 16. 14:02

Nem példa nélküli, hogy a rendszerváltozás óta egyetlen magyar miniszterelnök sem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Számtalan hasonló példa van erre világban. Mások mellett a cseh és a brit miniszterelnököt, a német kancellárt (Angela Merkel képünkön Orbán Viktorral) és az amerikai elnököt sem világították át. Ez derül ki a Magyar Nemzet által idézett összeállításból, amit a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökének készített a Képviselői Információs Szolgálat. Ez azért érdekes, mert az említett vezetők korlátozás nélkül hozzáférhetnek a minősített (titkos) adatokhoz – teszi hozzá a lap, amelynek Molnár Zsolt nem árulhatta el, a titkosszolgálatok így mi alapján jelentették ki a testület zárt ülésén, hogy

nem áll rendelkezésükre Orbán Viktorral kapcsolatban olyan információ, amely arra utalna, hogy a miniszterelnököt bárki zsarolná vagy zsarolhatná.

Az ügy előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a közelmúltban azzal állt elő, látott olyan dokumentumot, amelyekkel zsarolható lehet Orbán ViktorPintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása alapján a kormányfőt nem kell átvilágítani és Molnár Zsolt szerint ennek is lehet magyarázata.

Jogállami módon vélhetően nem is lehet átvilágítani a miniszterelnököket.

Ha az érintettet hivatalba lépése előtt a távozó miniszterelnöknek alárendelt titkosszolgálat világítaná át, az ugyanúgy aggályos lenne, mint az, ha hivatalba lépése után, „saját titkosszolgálatának” kellene döntenie arról, személye jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Külön probléma, hogy akit átvilágítanak, nem ismerheti az információkat, amelyek alapján őt esetleg kockázatosnak minősítették, a kormányfő viszont külön engedély nélkül is megismerhet minősített, így elvileg rá vonatkozó átvilágítási adatokat is. Ha a miniszterelnököt átvilágító titkosszolgálat nemzetbiztonsági kockázatot állapítana meg, az a bukását jelentené.

Hivatalba lépése után a miniszterelnök nemzetbiztonsági védelem alatt áll. Onnantól a titkosszolgálatok és a terrorelhárítók kötelessége figyelmeztetni, ha a nemzet biztonságára veszélyes emberekkel tart fenn kapcsolatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.