Közélet

Az ügyészség szerint nem bűncselekmény ’56-os forradalmárokat lefasisztázni

Bűncselekmény hiánya miatt elutasította a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a Jobbik feljelentését az MSZP-s Havas Szófia ellen. A politikusnő 2016-ban az orosz állami televízió műsorában ellenforradalomnak nevezte az 1956-os forradalmat és azt mondta, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és zsidókat. Azt is hozzátette, hogy a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

A Jobbik 2016. novemberben jelentette fel Havast a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt, amely a Btk. szerint három év szabadságvesztéssel büntethető. A Szávai István, jobbikos politikus által nyilvánosságra hozott ügyészségi határozat szerint Havas nem követett el bűncselekményt, mert nem népírtásszerű vagy ehhez hasonló súlyú cselekmény megtörténtét vonta kétségbe, továbbá nem biztatott kárt okozó magatartásra sem. Azt azonban az ügyészség is elismerte, hogy erkölcsileg elítélhető, ha valaki magyar állampolgárként a forradalmat ellenforradalomként tünteti fel.

Havas Szófia, Horn Gyula pufajkás miniszterelnök unokahúga, az MSZP ma is aktív politikusa NEM követte el a kommunizmus…

Közzétette: Szávay István – 2017. május 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik