Közélet

Nem lesz Horthy-szobor Perkátán

Aláírásgyűjtés miatt változott meg a képviselőtestület véleménye.

Nem lesz szobra Horthy Miklósnak Perkátán, az önkormányzat visszavonta az engedélyt – derül ki a Magyar Nemzet riportjából.

A Fejér megyei településen május 20-án avatták volna fel a kormányzó negyedik szobrát az országban. Horthynak nincs konkrét kapcsolata a faluval, három magánszemély kereste meg a fideszes polgármestert azzal, hogy szobrot állítanának neki, csak helyet kérnek, minden más költséget ők állnak.  Kiderült, hogy a három helyi lakos az Új Magyar Gárda tagja, és azt is elmondták: tisztában vannak vele, hogy a kormányzó személye megosztó, de úgy gondolják, a magyar társadalom megérett a szobor elfogadására.

A szobrász a várható közfigyelem miatt a háttérben akart maradni, nem vállalta névvel az alkotását. A polgármester, Somogyi Balázs még pénteken azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy jogi akadályát nem találták a szoborállításnak, költségük nem volt vele, cenzorként meg nem akarnak működni, ezért úgy gondolták, hogy a három magánember a saját költségén nyugodtan kifejezheti véleményét a falu közterén.

Hétfőre viszont változott a helyzet, a Függetlenek Perkátáért Egyesület aláírásgyűjtésbe fogott. Az interneten 136 aláírás gyűlt össze, írásban ennél több, a polgármester végül javaslatot nyújtott be az engedély visszavonására, amit a képviselők többsége megszavazott. Így végül mégsem lesz Horthy-szobor, pedig már a talapzat is elkészült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik