Belföld

A Fidesz miatt nem lesz vizsgálóbizottság Pharaon-ügyben

A kormánypárti képviselői nem támogatták az ellenzék indítványát.

A Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke közölte, a testület kormánypárti képviselői nem támogatták azt az ellenzéki indítványt, hogy ténymegállapító vizsgálat kezdődjön a Pharaon-ügyben. Molnár Zsolt azt mondta: az elmúlt fél évben a magyar közéletet talán leginkább tematizáló kérdésében az ellenzéki képviselők az igazság megismeréséért javasolták a ténymegállapító vizsgálatot. Ezt azonban a kormánypárti képviselők nem támogattak.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, azért nem támogatták a javaslatot, mert a magyar hatóságok jogszerűen jártak el, amikor beutazási és tartózkodási engedélyt adtak ki Gaith Pharaonnak. Az országba belépett szaúdi üzletember nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországnak, de ha az FBI által körözött adatokkal rendelkező Pharaon próbál meg belépni, el fogják fogni – mondta.

Néhány napja Gyöngyösi Márton (Jobbik) a kormányfőtől kérdezte, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot szaúdi milliárdos üzleti tevékenysége Magyarországon, hiszen a férfit az FBI és az Interpol is körözi többi között terrorizmus finanszírozásának gyanújával. Pharaon beköltözött a miniszterelnök tőszomszédságába a Cinege utcába.

Akkor Orbán Viktor elmondta, a “szóban forgó úr” nem tartózkodik Magyarországon és azt is biztosan mondhatja, hogy a szomszédságában lévő ingatlanba senki nem költözött be, ott nem lakik senki, évek óta üresen áll. “Akik meg a szomszédomban laknak, nem hasonlítanak semmilyen arab milliárdosra”. A kormány megvizsgálta a szóban forgó személy magyarországi tevékenységét, és arra jutott, hogy a magyar törvényeknek megfelel és nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik