Közélet

Nyakó István: Magunkat ne döngöljük már a szarba!

A szocik mostantól nem nyilatkoznak a kormánysajtónak, az Echo Tv-nek, az M1-nek, a Tv2-nek, az Origónak, a Pesti Srácoknak, a 888-nak, a Magyar Időnek, a Lokálnak, a Ripostnak és a Magyar Hírlapnak. Szabad ilyet csinálni? Villáminterjú az MSZP sajtófőnökével.

Miért gondolja, hogy egy párt válogathat, mely újságírók kérdéseire válaszol?

Normális országban ilyet nem kellene gondolnia senkinek. De ez nem egy normális ország.

Mert senki sem viselkedik normálisan. Tán önök is egyre kevésbé.

Előzmény

Nyakó szerint az Echo Tv a közelmúltban „vegytiszta provokációt” hajtott végre a szocik miniszterelnök-jelöltjével szemben, amikor „kilincset rángatva” megpróbált bejutni Botka László szegedi irodájába egy hivatalos tárgyalásra.

Mi nem viselkedünk normálisan? A múltkor a mi sajtótájékoztatónkra jött be hívatlanul és kérdezett egy szocialista politikustól a Fidesz sajtóosztályának egy dolgozója!

Őt rendre kell utasítani, akár ki is lehet zavarni. Legföljebb legközelebb átadja a kérdéseit a kormánysajtónak.

Már most lediktálja nekik.

De én most azt kérdem: miért nem válaszolnak a kormánypárti sajtó kérdéseire?

Mert ezek közpénzen, fideszesek által felvásárolt, elrekvirált, adóforintokból fizetett reklámok útján fenntartott, pártpropagandát végző sajtóorgánumok. És én nem látom szívesen a Magyar Szocialista Párt politikusainak sajtótájékoztatóján a Fidesz sajtóreferenseit.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az újságírókat kérdem.

Az Echo Tv, az Origo és a többi orgánum újságírói ma már a Fidesz sajtóreferenseiként működnek.

Az is baj, ha kérdeznek?

Az ő kérdéseik a Fidesz kérdései.

Bárkié is, megválaszolhatóak.

Álomvilágban él, aki azt hiszi, hogy ez egy szabad ország.

Attól, hogy a szocik nem válaszolnak a kormánypárti sajtó kérdéseire, nem lesz szabadabb az ország.

Tegyünk úgy, hogy normális, ami történt a Népszabadsággal, az Origóval, a TV2-vel meg a többiekkel?

Nem kell úgy tenni. El kell mondani. És el is mondja, most is. Elmondhatná az Echo meg a TV2 kameráinak is. Ha meg tisztességtelennek, ostobának tart egy a kérdést, közölje a kérdezővel, s válaszoljon tisztességesen, okosan. Így normális.

Aztán a nyers felvételt beviszik a szerkesztőségbe, megvágják, megmanipulálják, és a valóságtól homlokegyenest más anyag kerül adásba.

Amire helyreigazítást kell kérni, és lehet perelni is. Ez a normális sajtókontroll.

Nem tudok mindenhová kamerát vinni magammal, hogy bizonyítsam az igazamat.

Fotó:MTI/ Soós Lajos

A kormánysajtó kamerái ott lesznek önök körül az utcai rendezvényeken, onnan, ha akarják se tudják távol tartani őket.

Ott van a 444-es hölgy esete! Abból micsoda manipulációt hozott ki a Fidesz!

Azt majd a 444 megoldja. De azzal, hogy önök kizárják az origókat, lehetőséget adnak arra, hogy a kormánysajtó egy kalap alá vegye a 444-es újságíró újbudai kézkicsavarását és az echósok szegedi Botkára rontását azzal, hogy Tatabányán egy szoci aktivista a kezével eltakarta az Echo kameráját.

Hát ez a koncepciójuk! Hogy összemossák! Pedig tök más történetek. Újbudán nyílt lakossági fórumot tartott a Fidesz, Tatabányán pedig a mi kongresszusi küldöttcsoportunk ülésezett zárt körben. Oda kellett volna beengedjük az Echo stábját? Ne vicceljünk! Vegytiszta manipuláció! Szegeden eleve azért rontottak Botkára, hogy a 444-es újságírónő vegzálása után fel tudják mutatni, hogy a másik oldal az agresszív. De ami engem igazán megijesztett, az a szegedi ügy interpretálása: kitette az anyagot az Echo, amit aztán átvett a fidesz.hu, leánykori nevén Origo, és láss csodát, estére a hír kontroll nélkül átfolyt független oldalakra, telefonálgatnom kellett, hogy javítsanak. Ekkor döntöttem úgy, hogy ez így nem csoki.

Egy olyan média, ahol nem létezik orvoselvándorlás, ahol nem létezik munkaerő- és népvándorlás, ahol nincs az oktatással semmi probléma, az tényleg virtuális világ. Mi közöm nekem ehhez? Miért kell nekem hitelesíteni ezt az arcommal? Hogy a következő két napban lehányjanak bennünket?

És nemcsak én tekintem ám szalonképtelennek a kormánysajtót. A Media Hungary-n Kotroczó Róbert arról beszélt, feltette magának a kérdést, kell-e fogadnia az Origo főszerkesztőjének köszönését. Szerintem nem. Szerintem eddig és ne tovább.

Kotroczó Róbert egy piacról élő cég, az RTL Klub hírigazgatója, lehet finnyás. Ön viszont egy részben közpénzből működő párt sajtófőnöke.

És ebbéli minőségemben válaszolnom kell a sajtó kérdéseire. És válaszolok is a sajtó kérdéseire. De a Fidesz sajtóreferenseinek kérdéseire nem kell válaszolnom.

Minimum formailag ők is a sajtó.

Ők nem sajtó. Én őket nem tekintem sajtónak.

Egy pártszóvivő tartalmi alapon nem döntheti el, ki a sajtó. Aki formailag sajtó, vagyis egy sajtóterméktől érkezik, annak a kérdéseire válaszolni kell. Mert onnantól, hogy önök nem válaszolnak, legitim az is, hogy a Fidesz nem válaszol a 444-nek, a Simicska-médiának, még az is legitim, hogy Orbánék 2009-től bojkottálták a Nap-Keltét. Vagy ha nem legitim is, mindenesetre döntetlen. A kívülálló számára egykutya.

Oly módon sem kívánunk a rendszer részei lenni, hogy belemosolygunk abba a kamerába, amit a Fidesz finanszíroz.

És ha belemosolyognának?

Akkor előbb-utóbb azt a kérdést teszik majd fel, miért nem nyilatkozunk a börtönújságnak, miért nem mosolygunk bele a börtöntévé kamerájába.

Távoli asszociáció. Csak nehogy megfontolják.

Távoli asszociáció, de emlékezzünk csak, 2010-ben mit gondoltunk arról, meddig működik a Népszabadság?! Mit gondoltunk a választójogról? És a lopásról? És az unióról, a csatlakozásunkról? És arról, hol tart majd 2017-ben az ország?

Sajtótájékoztatók kérdéseitől dobbantottunk.

Értem, de nekem politikai kifogásom van a kormánysajtóval szemben. Ehhez már nem vagyunk hajlandóak asszisztálni. Én biztos nem. Miről beszélünk? Ne legyenek kétségei, ha csak kicsit csúnyább világ lesz, önökkel sem áll majd szóba a Fidesz, ha meg még csúnyább, önöket is megvásárolják. És akinek ez nem tetszik, ki lesz rúgva.

Ez a cég nem eladó.

Empirikus megismerés módszerével megtapasztaltuk, hogy így működik a Fidesz: megveszi, aki az útjában áll… Lehet minket a Fideszhez hasonlítani, de aki ezt teszi, a független újságírókat a Fidesz-médiához hasonlítja. Szó sincs erről! Hát magunkat ne döngöljük már a szarba! Ennek csak akkor lesz vége, amikor befellegzik az Orbán-rezsimnek. És akkor az Origót visszakapják az Origo régi olvasói, a Népszabadságot pedig a Népszabadság olvasói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik