Közélet

Szijjártó az osztrák kancellártól félti az adócsökkentést

A külügyminiszter nekiment Christian Kernnek, aki arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem érdekelt egy jól működő Európában.

„Az adócsökkentést a magyar kormány megvédi nemcsak Brüsszellel, hanem az osztrák kancellárral szemben is” – így reagált Szijjártó Péter arra, hogy Christian Kern egy kedd reggeli rádióműsorban azt mondta,

több európai politikai irányzat célja az EU gyengítése, ahogy a magyar miniszterelnöknek is, aki nem érdekelt egy jól működő Európában.

A kancellár az ORF műsorában arról beszélt, hogy Kaczynski és Orbán olyan, nem jó irányba mutató tendenciákat erősítenek, ami nem jelenthet jó jövőt az EU-nak. Kiemelte, hogy Magyarország az EU-ban nettó haszonélvező, hétmilliárd eurót kap, és ezzel a pénzzel csökkenti a vállalatok adóit. Az osztrák cégek átvándorolhatnak Magyarországra, és ezt Ausztria még finanszírozza is az EU nettó befizetőjeként.

A magyar külügyminiszter erre úgy reagált, hogy hazánknak az az érdeke, hogy az Európai Unió erős és versenyképes legyen, jelenleg azonban nem ez a helyzet. Az EU folyamatosan veszít versenyképességéből, a világgazdaság többi szereplője rendre megelőz minket – magyarázta. Szerinte azok a politikusok, akik tagadják a változtatások szükségességét, súlyosan gyengítik az Európai Uniót, és ilyen politikus Christian Kern is.

Szijjártó kitért arra, hogy az osztrák kancellár szerinte „Brüsszelhez” hasonlóan a magyar adócsökkentést is támadja, és azt mondta, „Magyarországon az adócsökkentést a magyar emberek megfeszített és eredményes munkája tette lehetővé, amihez az osztrák kancellárnak semmi köze nincsen”. Hozzátette, „az uniós források nem adományok, hanem szerződések alapján járnak Magyarországnak cserébe azért, hogy sok nyugat-európai, köztük osztrák vállalat nagyon komoly profitra tett szert Magyarországon”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik