Gazdaság
versenyképesség (versenyképesség, )

Szijjártó Péter kitűzte a célt a magyar gazdaság elé

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 13:30

Korábban a témában:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozójának vendége volt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. A rendezvényen Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke kifejtette, hogy a technológiai fejlődés megállíthatatlan, és a hazai vállalatoknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kutatás-fejlesztésre. Szijjártó Péter előadásában hangsúlyozta, hogy nem érdemes kisebb célt kitűznie az országnak, minthogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsa a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, valamint, hogy a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. A miniszter szerint a gazdaság sikerének feltétele a megfelelő digitális- és adókörnyezet biztosítása a magas hozzáadott értékű beruházások számára a megfelelő munkaerő-piaci kínálat mellett.

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke nyitóbeszédében a következőket emelte ki:

A több mint 6000 közép- és nagyvállalatot tömörítő, legnagyobb hazai munkaadói szervezetként az MGYOSZ a magyarországi versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. Szervezetünk alapvető feladata a hazai vállalatok érdekvédelme, támogatása. Ennek egyik eszközeként a Budapesti Értéktőzsdével együttműködve szeretnénk segíteni a magyar cégeket a tőzsdei bevezetésben. Számításaink szerint 203 olyan vállalat van ma Magyarországon, mely egyértelműen képes lenne a tőzsdére lépésre. Jelenleg ezek a cégek több mint 1000 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak és 8-10 százalékos forgalomarányos nyereségük van. Ez a 203 vállalat hosszútávon a gazdaság motorja lehet.

Szijjártó Péter miniszter a munkaidőkeret-elszámolásról szóló módosítással kapcsolatban elmondta, hogy kellő előkészítéssel, hosszabb egyeztetés után, de előbb vagy utóbb feltehetően szükséges lehet majd meglépni a munkaidő-keret egyről két évre bővítését, mert különben versenyhátrányba kerülhet az ország a regionális versenytársaival szemben. Mint ismert a kormány ettől a tervétől visszalépett a szakszervezetek tiltakozása miatt.

Dr. Futó Péter a technológiai fejlődés fontosságát alátámasztva beszédében példaként említette az olaj árának változását az elmúlt években.

Pár évvel ezelőtt még mindent az olajár határozott meg. De a technológia fejlődésnek köszönhetően az új kitermelési módszerek lehetővé és idővel egyre költséghatékonyabbá is tették a palagáz és a palaolaj kitermelését.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint egy olyan exportvezérelt gazdaság esetén, mint a magyar, a külkereskedelem további bővítésének elengedhetetlen feltétele a versenyképes, világszínvonalú termékek és szolgáltatások előállítása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.