Közélet

Gyurcsány: A Fidesz meghódította Magyarországot

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Áder János köztársasági elnök elődjéhez, Schmitt Pálhoz hasonlóan nem az alkotmányhoz, hanem a “Fideszhez hű, a Fidesz kiszolgálója” és politikai, erkölcsi értelemben nem a demokratikus magyar köztársaság elnöke, hanem a “Fidesz egyik végrehajtó katonája”.

Gyurcsány Ferenc keddi győri lakossági fórumán egy étteremben mintegy százötven ember előtt kifejtette, a DK hétfőn azért nem vett részt az államfő beiktatásán, mert álláspontjuk szerint egy köztársasági elnöknek meg kell testesítenie a nemzet egységét és óvni az alkotmányosságot. Áder János Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint erre nem alkalmas, szemben Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László elnöki tevékenységével.

Új rendszerváltozás

Az ellenzéki pártelnök szerint a reménybeli kormányváltás után a legnagyobb kihívás az lesz, hogy szembe kell nézni azzal: a Fidesz “meghódította Magyarországot”, mindenhová a saját embereit ültette. A kiépült államhatalom már nem az embereket képviseli, ezért nem egyszerű kormányváltásra, hanem “új rendszerváltozásra” van szükség, mondta Gyurcsány.

Az ellenzéki pártelnök szerint a reménybeli kormányváltás után a legnagyobb kihívás az lesz, hogy szembe kell nézni azzal: a Fidesz “meghódította Magyarországot”, mindenhová a saját embereit ültette. A kiépült államhatalom már nem az embereket képviseli, ezért nem egyszerű kormányváltásra, hanem “új rendszerváltozásra” van szükség, mondta.

A baloldali ellenzék úgy gondolja, hogy nem olyan kormányzásra lesz majd szükség, ahol a jobboldali szavazók kitaszítottnak érzik majd magukat, folytatta.

A választások kimenetelét illetően optimistának nevezte magát, mert meglátása szerint jelenleg nincs több támogatója a Fidesznek, mint a szavazók harmada, és az elmúlt időszak időközi választásait sorra elveszítette. Ha a tendencia marad, akkor a Fidesz hatvan-hetven egyéni választókerületet veszíthet majd el, mondta.

Az erő nyelve

A DK Debrecenben tíz százalékot ért el, országosan jelenleg 12-14 százalékon áll – folytatta a politikus, majd hozzáfűzte: a 2018-as győzelemhez partnerek kellenek. A legfontosabb partner az MSZP, amellyel “felelős és ésszerű” együttműködést kell kialakítani. Kompromisszumot az egyéni választókerületekben kell majd kötni, vélekedett.

Gyurcsány Ferenc kitért a Közép-európai Egyetemre is. Úgy fogalmazott: a tüntetések kiváltó oka az volt, hogy az a nemzedék egy európai polgári demokrata megoldást akar. Orbán Viktor viszont “az erő nyelvét ismeri”, akkor vonul vissza, ha már nincs más választása – jelentette ki. Példaként említette a vasárnapi boltzár, az internetadó és az olimpia kérdését. Meglátása szerint ez lesz a sorsa a lex CEU-nak és a civil törvénynek is.

A “CEU egy jelenség”, a “miniszterelnök nem hajlandó elfogadni, hogy vannak tőle független, tudományos, intellektuális oktatási központok” és vannak olyan civil szervezetek, amelyeket nem tud kontrollálni, mondta.

Utolérni

Álláspontja szerint 2017-ben az az európai polgárság lázad, amelyik szembe nézett a Brexittel, az új amerikai elnök politikájával, mert “rendbe akarja tenni a világot”. Erről árulkodik a holland és a francia szavazás, és erről szól majd a német választás is szeptemberben. Magyarországon pedig a DK képviseli az európai egyesült államok eszményét, folytatta.

Brüsszelt nem megállítani kell, hanem utolérni.

Beszélt a nők és a férfiak közötti kereseti különbségről, amelyet véleménye szerint csökkenteni kell, az egészségügyről, ahol az orvosok és az ápolók bérét rendezni kell, az oktatásról, ahol az iskolákat “vissza kell adni a gyerekeknek és a pedagógusoknak”, valamint a nyugdíjasok helyzetéről is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy neki “nincs lelkiismeret-furdalása” a nyugdíjasokkal szemben, mert “mindig megadták nekik, amit kell”, akkor is, ha a 13. havi nyugdíjról tudta, hogy nehéz kigazdálkodni.

Kérésre válaszolva a Jobbikról elmondta, hogy “a rosszat egy rosszabbal” nem akarja leváltani, mert a Jobbik részben magában hordoz neonáci eszméket, és egy “tisztességes demokrata” velük nem működhet együtt.

Mit lehet minderre mondani?

Gyurcsány: A Fidesz meghódította Magyarországot 1

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik