Közélet

A Momentum még nem tudja megugrani a parlamenti küszöböt

Bár hétfőn bejelentette a Momentum Mozgalom, hogy indul a 2018-as országgyűlési választáson, egyelőre nem jutna be a parlamentbe a frissen megalakult ellenzéki erő – írja az Iránytű Intézet áprilisi felmérésére hivatkozva a Magyar Nemzet. Hozzáteszik: a nemrég párttá alakult szervezet erősödése pillanatnyilag megtorpant, a biztos szavazó pártválasztók körében a korábbi öt helyett négy százalékon áll.

Az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás adatai szerint ebben a csoportban 49 százalékon állnak a kormánypártok, 20 százalékon a Jobbik. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 12, míg a DK a hét százalékukat tudhatja maga mögött. Az LMP-re a biztos választók négy százaléka szavazna, míg az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb egy százaléka voksolna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig három százalékon áll.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében összesen 29 százalék, a Jobbik ebben a körben 14 százalékot ér el.  A friss adatok alapján a Jobbiknak jelenleg egymagában éppen akkora a támogatottsága, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjainak – derül ki a cikkből. Az MSZP nyolc, a DK négy százalékon áll, maz Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Modern Magyarország Mozgalom, Liberálisok) az egy százalékot sem közelítik meg; az LMP három százalékon van. Egyre több a bizonytalan szavazó, arányuk már 18 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik