Orbán forradalma nem esett el, csak feléledt az ellenoldal is

Most épp úgy néz ki, a világ nem arra megy, amerre Orbán Viktor. De még messze a meccs vége.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök arra a prekoncepcióra építette fel a kormány politikáját, hogy Európa és a világ hatalmas átalakuláson megy keresztül. Az átalakulás lényege a miniszterelnök szavaival ez:

Európa nem szabad, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik. Ma Európában tilos kimondani az igazságot. Fonják akár selyemből is, a szájkosár az szájkosár marad. […] Európa népei most felébredtek, rendezik soraikat, és hamarosan lábra kapnak, az igazság elfojtására épülő Európa gerendái mindenhol recsegnek és ropognak, Európa népei most talán megértették, a jövőjük forog kockán.

A valóságban egy ennél sokkal nehezebben összefoglalható változásról van szó, amelyben,

De az is lehet, hogy

a gazdag világ egyszerűen fellázadt a megunt, nem elég gyorsan növekvő jólét és a még ennél is unalmasabb béke ellen, hogy a saját jóléte ellen szavazzon.

Nagyon úgy néz ki, mintha Európa és a gazdag Nyugat annyira féltené a saját jólétét egy előre meghatározhatatlan fenyegetéstől, hogy önmagától mond le róla. És kicsit úgy is tűnik, mintha vissza szeretnénk szavazni az elmúlt hetven év minden fontos társadalmi változását.

Fotó:Europress/AFP/ATTILA KISBENEDEK

De sikerült?

Orbán Viktort és a Fidesz szellemi holdudvarát a 2016-os év eseményei látványosan megerősítették abban, hogy ez a prekoncepció helyes. Európa és a Nyugat népei tényleg fellázadtak. Ennek két fontos bizonyítéka volt:

Aztán szépen lassan bekúszott a képbe a valóság.

A Brexittől nem esett szét az Európai Unió, Trump pedig nem csak Amerikát nem fordította a fejére, még a külpolitikáját sem.

2017 kezdete pedig tovább rombolta az orbáni változás képét.

Úgy tűnik, mintha feléledt volna a régi rend, hogy fellázadjon a retrográd lázadás ellen. Egészen zavaros helyzet.

De korai lenne még temetni a lázadás évét, ahogy korai volt azt az év elején a lázadás évének hívni. A változások egy része ugyanis egyelőre nem változás, hanem állapot.

Fotó:24.hu/Bielik István

A lázadás, az orbáni forradalom nem esett el, csak feléledt az ellenoldal is. A konfliktus, amely a lázadás alapját adta, továbbra is létezik. Ahogy a magyar vidék nem vonult ki tömegesen a CEU-ért, vagy Orbán ellen tüntetni, úgy osztódik ketté Franciaország is. Elég megnézni az elnökválasztás térképét. Az ország egyik – vidékiesebb – fele Le Pen-t támogatta, a másik, urbánusabb, szinte csak Macront.

A vidék-város harc, és a fehér, elfelejtett középosztály lázadása még mindig tart, és messze nem látni a meccs végét.