Nagyvilág
Bayonne, 2017. április 19.
A francia elnökválasztáson független jelöltként induló Emmanuel Macron volt francia gazdasági miniszter kampányplakátját ragasztja falra egy férfi a délnyugat-franciaországi Bayonne városban 2017. április 19-én. Balról Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltje. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik. (MTI/AP/Bob Edme)

Üzentek a franciák: nem ti kelletek!

24.hu
24.hu

2017. 04. 24. 11:33

A francia választók kegyetlen üzenetet küldtek mind a mérsékelt jobb, mind pedig a mérsékelt baloldal eddigi kormánypártjai számára: nem ti kelletek. Tegnap este nem történt meglepetés, az eredmény mégis történelmi. Gyorselemzés.  
Korábban a témában:

Szinte érezni lehetett a hagyományos pártok fájdalmát a stúdiókban és a megszólalásokban, amikor világossá vált, hogy az előzetes méréseknek megfelelő eredmény született, s eldőlt: sem a jelenleg kormányzó szocialisták (PS), sem a győzelemre korábban esélyesnek tartott republikánusok (LR) jelöltje nem jutott az elnökválasztás május 7-én esedékes második fordulójába.

Az új, illetve alternatív mozgalmak végül minden probléma nélkül mozgósítottak, s a mintegy 30%-nyi „biztos szavazó bizonytalan” sem okozott meglepetést: papírforma eredmény született.

Emmanuel Macron En Marche! (Lendületben!) mozgalma alig egy éves, most mégis a vezető kormánypárt szerepére ácsingózik, miután jelöltje (97%-os feldolgozottságnál) 23,86%-os eredményével megnyerte az első fordulót, maga mögé szorítva a Nemzeti Front jelöltjét, Marine Le Pent, aki 21,43%-kal szintén második fordulós finalista lesz. A második helyet azonban utóbbi akár kudarcként is megélheti, hiszen első fordulós győzelme hosszú ideje ott volt a pakliban.

Párizs, 2017. április 23.
Emmanuel Macron független jelölt Párizsban 2017. április 23-án, miután bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába. (MTI/AP/Christophe Ena)
Fotó:MTI/AP/Christophe Ena

Másik oldalról viszont Le Pen tegnap több szavazatot szerzett, mint a pártja a története során valaha, és hamarosan erre is rátrompfolhat a második körben: egy vasárnap esti felmérés azt jósolta, hogy a radikális jobboldali jelölt a szavazatok 38%-át is bezsebelheti május 7-én (összehasonlításként: 2002-ben Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pen édesapja a szavazatok csupán 17,79%-át kapta a második fordulóban Jacques Chirac-kal szemben).

A következő két hétben karakteres politikai vitára számíthatunk Le Pen és Macron között, hiszen a kampányban mindketten amellett érveltek, hogy új törésvonalat, új társadalmi konfliktust jelenítenek meg: a globalizációt, az európai integrációt. A fő különbség az, hogy míg Emmanuel Macron megreformálná és felkészítené Franciaországot a globalizációs versenyre, Marine Le Pen inkább megvédené a franciákat tőle, legyen szó szabad mozgásról, keleti munkavállalókról, szabadkereskedelemről, vagy éppen migrációról.

A május 4-ére tervezett elnökjelölti vita ezért is ígérkezik nagyon izgalmasnak és tartalminak. Miután az első fordulóig tartó kampányt elsősorban a republikánus Fillon, másodsorban pedig Marine Le Pen és a Nemzeti Front korrupciós ügyei uralták, e zavaró tényezők részleges kiesésével a következő két hétben valódi, érdemi politikai vita kezdődhet, feltéve, hogy a politikai elit nem gondolja a Le Pen-kérdést annyival lezárhatónak, hogy csúnya dolog Le Penre szavazni (és a francia politikai élet már rég túl van azon a ponton, amikor ez elég érv volt, a választók 38-40%-ának ennél egészen biztosan több kell).

Emmanuel Macron előtt áll még egy nagy kihívás, s erről a vasárnap esti beszédében szólt is: össze kell hoznia egy kormányképes politikai koalíciót, mely megnyerheti (vagy legalábbis dominálhatja) a június 11-én és 18-án esedékes nemzetgyűlési választást, ez ugyanis előfeltétele a kormányzásnak, az elnöki program megvalósításának.

Ez a kihívás azonban kockázatot is rejt magában, különösen, ha túl jól sikerül az egyezkedés a „régi” politikai elit képviselőivel: a Macronra szavazók jelentős részét a jelölt újdonsága és „rendszeren kívülisége” motiválta, s éppen nem a „régiekkel” való koalícióképessége. A Front-kampány viszont a következő napokban minden bizonnyal a „rendszer termékeként”, az elit embereként állítja majd be Macront, s Marine Le Pent „az igazi lázadóként”. Vagyis Macronnak, ha elnök akar lenni, most azt is bizonyítania kell, hogy képes jól egyensúlyozni.

Ha Emmanuel Macron a pártépítésben is sikeres lesz, könnyen lehet, hogy a régi nagy pártok mehetnek nyugdíjba a vezető pozícióból: számukra egy rémálom-forgatókönyv lehetne egy globalizációs viták mentén szerveződő, a Le Pen- és a Macron-mozgalmak által dominált új pártrendszer.

Henin-Beaumont, 2017. április 23.
Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje Henin-Beaumont-ban 2017. április 23-án, miután bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Fotó:MTI/EPA/Olivier Hoslet

A látszat ellenére ez a választás még nem dőlt el.

Egyértelmű, hogy Emmanuel Macron több tartalékkal rendelkezik, mint Marine Le Pen, de kérdéses, hogy mi történik például a globalizációellenes radikális baloldali jelölt szavazóival – a tegnap este rendkívül csalódottnak tűnő Jean-Luc Mélenchon ugyanis nem úgy tűnt, mintha lelkesen támogatná Macron elnökségét.

Persze a papírforma Emmanuel Macron győzelme és köztársasági elnöksége – csakhogy egy kampányban minden megtörténhet, még az is, hogy az esélyes veszít.

Erről talán a konzervatív republikánusok tudnának a legtöbbet mesélni. Éppen most vesztettek el egy „tuti” választást.

Nem kicsit, nagyon.

Soós Eszter Petronella, politológus, Franciaország-szakértő

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.