Közélet

The Guardian: Orbán fastiszoid, hangyáknak bélyegez emberi lényeket

Német, brit és osztrák lapok keményen bírálták a magyar miniszterelnököt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reinhard Veser kiemelte, ha elszigetelt esetről lenne szó, akkor talán a hivatali butaság különlegesen kirívó példájáról lehetne beszélni azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány galléron akar ragadni egy nemzetközileg kiemelkedő hírű egyetemet, amely semmibe sem kerül az államháztartásnak, de Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem buta, és a Közép-európai Egyetem ellen irányuló felsőoktatási törvény egy nagyobb kép része.

A szerző szerint a kormányfő hét évvel ezelőtti választási győzelme óta hatalma kiterjesztésére és a demokratikus nyilvánosság játékterének korlátozására törekszik.

Lépései ezen az úton külön-külön nem különösebben drámaiak, ezért a velük szemben megfogalmazott kritika szinte hisztérikusnak hat, de együttvéve hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország egyre inkább több hasonlóságot mutat az EU-tól keletre fekvő autoriter rezsimekkel, mint egy nyílt demokráciával

– írta a FAZ szerzője.

Veser megjegyezte, mindez különösen egyértelművé válik a következő tervezett lépés, a civil szervezetekről szóló, orosz példa alapján készített törvény ügyében.

MTI

Süddeutsche Zeitung

Heribert Prantl azt írta, Orbán Viktor úgy viselkedik, mint fejsze az erődben; Magyarországon kivágta az emberi jogokat és felaprította a menekültjogokat, és senki sem szállt szembe vele. Éppen ellenkezőleg, Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke Orbánnal smúzolt, Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos pedig úgy tett, mintha a gondokat szőnyeg alá tudná söpörni

Ez arra bátorította Orbánt, hogy még féktelenebbül tomboljon. Új menekültügyi törvénye gyakorlatilag a menedékjog felszámolását jelenti, és mindent megtesz azért, hogy lehetetlenné tegye Magyarországot uniós országként

– tette hozzá Heribert Prantl.

Kiemelte, az uniós tagállamok későn, túl későn reagáltak az inzultusra. Az EU-nak, amelynek szabályait így megcsúfolják, elő kell vennie és használnia kell szankciós eszközeit – írta.

Der Standard

Európának meg kell állítania Orbánt címmel jelent meg kommentár az osztrák újság szerdai számában. Gregor Mayer budapesti tudósító szerint Orbán Viktor autoriter rendszert épít ki, és az egész kormányzását ennek a célnak veti alá. Mayer úgy véli, hogy a magyarországi demokrácia leépítése és a civil szervezetekkel szembeni hadjárat ellentmond az unió értékeinek.

A cikkíró szerint az EU eddig inkább passzív és bátortalan volt a szemtelen magyarországi lépésekkel szemben.

Ha Európa nem állítja meg sürgősen ezt a hamis budapesti prófétát, akkor ő populista elvbarátaival együtt tönkre fogja tenni Európát

– állapítja meg a budapesti tudósító.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel

The Guardian

Orbán Viktor politikájáról és az EU hozzáállásáról közölt elemzést a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével összefüggésben Timothy Garton Ash brit történész és publicista, “Tudjuk, mivel jár az appeasement. Ezért kell kiállnunk Orbán Viktorral szemben” címmel.

A baloldali brit napilap online kiadásán szerdán megjelent cikkében Ash azt írja, hogy véget kell vetni az “appeasement”, a kiegyezés gyakorlatának, és ha Magyarország antiliberális, nacionalista miniszterelnöke kitart az ország legjobb és legfüggetlenebb egyetemének bezárására tett kísérletei mellett, és folytatja a liberális demokrácia aláásását sok más módon, akkor az Európai Unió jobbközép pártjai alkotta csoportnak ki kell vetnie őt soraiból.

A szerző szerint ellenkező esetben azok a folyamatos deklarációk, amelyekben az Európai Néppárt (EPP) ad kifejezést hűségének bizonyos általános értékekhez, annyit sem érnek, mint a papír, amelyre e deklarációkat írják.

Garton Ash szerint Magyarország híres a szalámijáról, Orbán pedig a szalámitaktika mestere. E kifejezés Rákosi Mátyástól ered, most pedig az antikommunista Orbán Viktor szeleteli fel a liberális demokráciát egy EU-tagállamban, mindegyik szeletet avatott módon olyan vékonyra vágva, hogy európai partnerei szerint egy-egy ilyen szelet önmagában legfeljebb hangos morgolódásra adhat okot – fogalmaz a szerző.

A szerző szerint az Orbán által Magyarországon épített rendszer még nem fasizmus, de a nyelvezet, amely ragadozónak állít be egy zsidó milliárdost, és hangyáknak bélyegez emberi lényeket, fasisztoid.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.