Közélet

Kapaszkodjon: a Jobbik beállt a CEU mögé, lesz utólagos normakontroll

A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.  

A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak és azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben.

Ahogyan korábban megírtuk, az ügyben a Jobbik volt a mérleg nyelve, Vona Gábor pártján múlt, hogy meglesz-e az utólagos normakontroll kezdeményezéséhez elég aláírás.

A parlamentben a Jobbik nem szavazta meg a törvénymódosítást, viszont Toroczkai László “tornából felmentett liberálisoknak” nevezte a tüntetőket.

Miután Áder János aláírta a törvénymódosítást, az Alkotmánybírósághoz forduláshoz az országgyűlési képviselők negyedére, azaz 50 főre van szükség.A jobbikos képviselők nélkül sehogy nem jöhetne össze az 50 név, viszont az utólagos normakontroll nincs hatással a törvény hatálybalépésére és az Alkotmánybíróság sincs határidőhöz kötve a döntést illetően.

UPDATE: Nem sokkal a Jobbik elnökségének döntése után már cselekedett is a frakció: aláírták az LMP alkotmánybírósági beadványát a lex CEU-ról – tudta meg a hvg.hu az LMP társelnökétől, Szél Bernadettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik