Közélet

Betelt a pohár az EU-nál Orbán miatt

Magyarország miatt tartottak sajtótájékoztatót EP-képviselők, akik Orbánék anyapártját is rávennék, regulázzák meg a szabályokat be nem tartó magyar kormányt.

Öt európai parlamenti képviselő tartott sajtótájékoztatót szerdán a Magyarországon zajló eseményekkel kapcsolatban. Gianni Pittella (Európai Szocialisták), Sophia in ‘t Veld (Liberálisok és Demokraták), Gabriele Zimmer (Európai Egyesült Baloldal), Ska Keller (Zöldek) és Róza Thun (Európai Néppárt, a lengyelek képviseletében).

Gianni Pittella a Közép-Európai Egyetemmel (CEU) kezdte, mondván Orbán Viktor meg akarja támadni az oktatást, és aláássa a magyar demokrácia alapjait. Kiemeli, hogy nem a magyar polgároknak szól a kritika, nem támadják Magyarországot, hanem csak Orbán Viktort és pártját. Nagyon reméli, hogy az Európai Néppárt is felemeli szavát.

Manfred Weber telefonált

Az Európai Néppárt frakcióvezetője telefonon beszélt a CEU rektorával, rejtély, mi lett a vége. Szokatlan gesztus már ez is az Orbánt mindig bevédő politikustól.

Sophie in ‘t Veld azt mondta, Orbán mindig áldozatként mutatja be magát, ha kritizálják, pedig ő nem áldozat, a magyar nép az áldozat, akiknek csorbítják a szabadságát. Azt kérdezte: “Viktor, mitől félsz?” Majd azt kérte tőle, álljon végre bele egy igazi vitába. A Néppártot pedig arra biztatta, tegyen valamit, például meg kellene szavazni az uniós alapszerződés 7-es cikkelyének életbe léptetését, ami megbünteti az emberi jogokat megsértő államokat.

Gabriele Zimmer azt mondta, valaminek történnie kell végre azzal kapcsolatban, hogy Magyarország déli határán verik a menekülteket.

Ska Keller az Állítsuk meg Brüsszelt! kampányról és a nemzeti konzultációról beszélt, kritizálva azokat. Szerinte a konzultációk csak gyűlöletet keltenek, a felelősséget másra kenik. Szóba hozta a civileket is, akiket külföldi fizetett ügynököknek tart a magyar kormány. Frank-Walter Steinmeiert idézve azt mondta, nagyon fontos, hogy az Európai Unió kiálljon a saját értékei mellett.

Róza Thun a Fidesz anyapártjából, az Európai Néppártból a CEU-t is felhozta, de sorolta a Magyarországgal kapcsolatos problémákat. Szerinte mindannyian tudják a keleti blokkban, milyen az, amikor ilyen propaganda megy, mint most Budapesten és Varsóban. Lesz egy találkozó 6-kor az Európai Néppártban, ahol Magyarország lesz a téma.

Mindez azért érdekes, mert Thun Donald Tusk egykori pártjából, a Polgári Néppártból jött, ami Jaroslaw Kaczynskiék Jog és Igazságosság pártjával (ami olykor Orbánék szövetségese) ellentétben az EPP tagja. Viszont épp e hármas ellentét miatt könnyen szembekerülhet a Fidesszel, ami az EPP-ben így nem számíthat baráti lengyel segítségre.

Az első újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy ha Orbán csak az erőből ért, hogyan fognak akkor szót érteni vele. Sophia in ‘t Veld szerint Orbán ügye többről szól, ha elvész a bizalom az állami intézményekben, annak rossz vége lesz. Gianni Pittella azt mondta egy másik kérdésre, Orbánnal vagy épp a lengyel Jaroslaw Kaczynskivel csak akkor tudnak bánni, ha egységes az Európai Parlament, tehát az EPP is beleáll az ügybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik