Közélet

A kormány elismerte, jogszerű a “kettős mérce” az élelmiszerpiacon

élelmiszer, vásárlás (Array)
élelmiszer, vásárlás (Array)
A magyar kormány mégis jogi lépéseket vár az EU-tól.

A magyar kormány jogi lépéseket vár az élelmiszerek minőségi eltérését eredményező gyakorlat megváltoztatásért az EU-tól. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt átfogó vizsgálatáról azt mondta, a szakemberek 96 külföldön és Magyarországon forgalmazott termékpár (84 élelmiszer, 7 sör, 5 kutya-, illetve macskaeledel) minőségét, összetételét és jelölését vizsgálták, és 71 esetben találtak különbséget.

Zsigó Róbert szerint a vizsgálat igazolta, az azonos vagy hasonló, ellenőrzött termékeknél előfordul, hogy Magyarországon rosszabb minőségben kerülnek forgalomba, mint Nyugat-Európában. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a hatályos élelmiszerjog értelmében az Európai Unió közös piacán jogszerűnek minősül az összetételbeli eltérés, ha azt jelölik a csomagoláson.

A magyar kormány szerint a jelenség jogszerű, de mindenképpen tisztességtelen a magyar vevőkkel szemben. Az EU-nak jogi lépéseket kellene tennie azért, hogy ugyanazt a termék ugyanolyan minőségű legyen Ausztriában, Németországban vagy Magyarországon.

Néhány napja a miniszter kettős mércének nevezte, ahogy az élelmiszerpiac működik. Fazekas Sándor azt mondta, a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra.

Visszautasítjuk, hogy a magyar és a közép-kelet-európai vásárlók egyfajta élelmiszer-diszkrimináció áldozatai legyenek, visszautasítjuk, hogy a megkülönböztetés ebben a formában is megjelenjen.

A miniszter akkor közölte: az illetékes uniós szerveknek eljuttatják a vizsgálat eredményeit, és közösségi szintű szabályozást sürgetnek. Az élelmiszer-feldolgozók közleményt adtak ki a Nébih-teszt kapcsán: ők korábbi álláspontjuk alátámasztását látják az újabb vizsgálat eredményeiben. Vagyis hogy nincs alapvető különbség a hazai és a külhoni piacra gyártott termékek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik