Gazdaság
élelmiszer, vásárlás (Array)

Az élelmiszer-feldolgozók szerint a Nébih-vizsgálat igazolta, hogy nincs kettős mérce

24.hu
24.hu

2017. 03. 30. 09:07

Korábban a témában:

Az élelmiszer-feldolgozók közleményt adtak ki a Nébih-teszt kapcsán: ők korábbi álláspontjuk alátámasztását látják az újabb vizsgálat eredményeiben. Vagyis hogy nincs alapvető különbség a hazai és a külhoni piacra gyártott termékek között.

Ami azért érdekes, mert ugyanebből a vizsgálatból szerdán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt olvasta ki, és ezt a sajtótájékoztatóján el is mondta, hogy igazolódott a korábbi vizsgálat eredménye: a multik sok esetben silányabb minőségű termékeket szállítanak Magyarországra. Vagyis kettős mérce van az európai élelmiszerpiacon.

A 24.hu tegnap lelkiismeretesen végignézte a teszt eredményét, és mi azt láttuk, hogy csak néhány sörnél írta le a Nébih kifejezetten azt, hogy gyengébb minőségűek. Az azonos termékek felénél semmilyen eltérés nem volt. Amelyeknél volt, ott sem az jött le nekünk, hogy a magyar termékek silányabbak lennének. De még a nem azonos összetételű, illetve a csak hasonló termékeknél sem volt ez az összbenyomásunk.

A Nébih egyébként azt írta a jelentésben összegzésként, hogy:

…a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, azonban nem általános gyakorlat, csak termékenként vizsgálható, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) örömmel vette tudomásul, hogy az újabb vizsgálat részletes eredményeit a NÉBIH a sajtótájékoztatóval egy időben nyilvánosságra hozta honlapján.

Beigazolódott, hogy nincs kettős mérce

Az ÉFOSZ várokozásait minden tekintetben megnyugtatóan beigazolta a jelentés. Az eredmények elemzése után ugyanis egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt.

Az állateledeleket leszámítva 92 élelmiszer-párt vizsgáltak. Ebből 26 termék esetében nem azonos termékekről van szó, ezért nem összehasonlíthatóak. A 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálat során 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést.

Ezek a különbségek azonban nem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, azaz hogy a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák fogyasztók között. Az érzékszervi bírálatokon mind az itthon, mind a külföldön vásárolt termékek szintén jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget. Az esetek felében pedig a kis eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt – értékelt az ÉFOSZ.

A közleményt a következő sorokkal zárták:

A hazai élelmiszergyártás megerősítéséhez elengedhetetlen az ágazat versenyképességének javítása, ehhez pedig kormányzati támogatás szükséges. A kemény regionális és európai versenyben csak egy erős, modern, korszerű ágazat tud lépést tartani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.