Közélet

Újabb lépés az Orbán Viktor-féle illiberális állam kiépítése felé

Németországban a Die Welt foglalkozott Magyarországgal, a konzervatív lap a Közép-európai Egyetemet  érintő, tervezett változtatásokkal kapcsolatban közölt írást hétvégi számában.

A Die Welt a véleményrovatában Wolf Lepenies német szociológus Az állam első számú ellensége című írását közölte, amelyben a szerző kiemelte:

a magyar kormányfő “azt akarja, hogy bezárjon az ország utolsó kozmopolita oktatási intézménye”, a CEU, ami “újabb lépés az Orbán Viktor-féle illiberális állam kiépítése felé”.

Hozzátette, hogy a Magyarországon orosz és török mintára épülő új rendszerben nincs helye kozmopolita tanintézménynek, és Orbán szemében ugyan már régóta szálka a Soros György által alapított egyetem, de “nem tudta veszélyeztetni a fennmaradását, legalábbis eddig”.

Most a Soros Györgyöt az állam első számú ellenségeként megjelölő sajtókampányokkal előkészített környezetben egy olyan tervezet kerül a parlament elé, amely kizárólag a CEU ellen irányul

– írta a Die Welt szerzője.

A többi között kifejtette, hogy “2010 óta drámai változás ment végbe Magyarországon”, Orbán pártja a választók egyharmadának támogatásával kétharmados törvényhozási többséget szerzett, és azóta a kormányfő úgy tevékenykedik, mintha “egyeduralkodó” lenne, az ellenőrzése alá vonja az egész országot, és így

“a fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett”.A CEU oktatói és hallgatói a német kormány segítségében reménykednek, ám ez “illúzió”. Csak az EU beavatkozása lehetne hatásos, de “Brüsszel nem talál ellenszert a magyar miniszterelnök jogászkodó trükkjeire” – írta Wolf Lepenies.

Franciaországban a baloldali Libération hétvégi száma fotókkal illusztrált riportban számolt be a menekültekkel szembeni állítólagos határmenti rendőri erőszakról.

A lap szerint az elmúlt hónapokban egyre súlyosabbá vált az Európába bejutni vágyó menekültekkel szembeni fellépés a szerb-magyar határon, ahonnan kutyaharapásos sérülésekről, fizikai megaláztatásokról és gumibotos ütésekről érkeznek hírek.

A tudósító Florence La Bruyere kiemelte, hogy mostantól a menekülteknek a szögesdróttal körbevett tranzitzónákban kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását, jóllehet a nemzetközi jog tiltja az elzárásukat.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta a lapnak, hogy az intézkedéssel az európai menekültjogi rendszer kiskapuit akarta a kormányzat orvosolni.

Mostanáig a menekültstátuszt kérő migránsokat befogadóközpontokban helyezték el, ahonnan szabadon kijárhattak. Egyesek azonban nem várták meg, hogy a kérelmüket elbírálják, és elszöktek Ausztria, Németország vagy Svédország felé, ahonnan ez a három ország most vissza akarja őket küldeni

– idézte a lap Bakondit, aki szerint egy olyan menedékkérő, aki a szabadságot arra használja fel, hogy elhagyja az országot, visszaél az uniós joggal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik